Duizenden protesteren in Athene tegen 13,5 miljard euro nieuwe besparingen

07/11/12 om 19:38 - Bijgewerkt om 19:38

Duizenden betogers zijn verzameld voor het Griekse parlement, om te protesteren tegen de 13,5 miljard aan besparingsmaatregelen die het parlement naar verwachting zal goedkeuren.

Duizenden protesteren in Athene tegen 13,5 miljard euro nieuwe besparingen

© Reuters

Duizenden betogers zijn verzameld op het Syntagmaplein voor het Griekse parlement, om te protesteren tegen de 13,5 miljard aan besparingsmaatregelen die het parlement naar verwachting zal goedkeuren. De sfeer is grimmig, melden Griekse media op gezag van de politie.

De gemoederen zijn verhit geraakt tijdens het volksprotest en het is tot rellen gekomen tussen de ordetroepen en een deel van de manifestanten. Tienduizenden mensen zijn naar het Syntagmaplein voor het parlementsgebouw
afgezakt uit protest tegen het nieuwste besparingspakket van 13,5 miljard euro. De regering van Antonis Samaras zou over een nipte meerderheid beschikken wanneer het tot stemming komt.

Maar nabij het parlement barstte reeds de bom. Een tweehonderdtal gemaskerde jonge demonstranten gooiden enkele molotovcocktails richting de ordetroepen. De politie zette op haar beurt het waterkanon, traangas en granaten die een flitslicht en luidde knal veroorzaken in. Volgens ooggetuigen verspreidde een sterke geur zich op het Syntagmaplein. Vele demonstranten vluchtten de zijstraten in om beschutting te zoeken voor het traangas en de brandbommen.

Volgens de politie zijn er in de vroege avond reeds 70.000 demonstranten aanwezig voor de parlementszetel.

24-urenstaking

Met de betoging wordt een punt gezet achter de algemene 24-urenstaking, die grote delen van de Griekse economie plat legde. De regering moet het besparingspakket door het parlement krijgen om recht te hebben op een nieuwe schijf noodhulp van 31,5 miljard euro. In het nieuwe spaarpakket wordt onder meer voorgesteld pensioenen met 15 procent te verlagen. De pensioenleeftijd zou stijgen van 65 naar 67. Het loon van ambtenaren zou tot 20 procent lager kunnen liggen.

Ook rechters zouden tot een kwart minder gaan verdienen, maar het Grondwettelijk Hof noemt die maatregel "ongrondwettelijk" en "illegaal". De rechters van het Grondwettelijk Hof wijzen erop dat de Grondwet voorschrijft dat het loon van rechters "evenredig is met dat van volksvertegenwoordigers". In het wetsvoorstel wordt niets gezegd over een loonsvermindering voor politici.

Ook in verschillende andere Griekse steden wordt betoogd tegen de besparingen.

Samaras: 'Besparingsprogramma beslist over euro of drachme'

De Griekse premier Antonis Samaras beschouwt de stemming van het Grieks parlement over het nieuwe bezuinigingsprogramma als de belangrijkste beslissing in decennia. Het is "een beslissing tussen euro of drachme", zei de regeringsleider woensdagavond in het parlement in Athene.

"Vandaag veranderen we alles voor iedereen. We schaffen privileges af en bestrijden de belastingontduiking. Dat is een revolutie", voegde Samaras eraan toe.

Het parlement in Athene zal woensdagavond laat over het 13,5 miljard euro zware besparingsprogramma stemmen. Indien het programma niet wordt goedgekeurd, riskeert Griekenland gauw bankroet te gaan. (Belga/SD)

Onze partners