Duizenden Nederlanders op straat tegen Wilders: 'Wij zijn allemaal Marokkanen'

22/03/14 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

Een jaarlijkse antiracisme-stoet in Amsterdam trekt dit jaar extra veel volk door de racistische uitspraken van Geert Wilders. Thema van de stoet is 'Wij zijn allemaal Marokkanen.'

Met 3.000 demonstranten is de jaarlijkse antiracisme-stoet in Amsterdam drukker dan gewoonlijkn schrijft NOS. Dat ligt aan de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders.

Geert Wilders ligt onder vuur voor uitspraken over Marokkanen. Hij zei eerst dat hij een Rotterdam wil met 'als het even kan minder Marokkanen'.

Die uitspraak was al goed voor commotie, maar Wilders wakkerde de controverse aan tot heisa door op een partijbijeenkomst zijn aanhang te vragen of ze meer of minder Marokkanen willen. Het gescandeer van de PVV-ers ('minder!') schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Niet enkel de andere partijen reageerden kwaad, ook binnen de PVV gingen de poppen aan het dansen.

Wilders verliest zes mandatarissen

Geert Wilders - het enige lid van zijn Partij voor de Vrijheid - zag de afgelopen dagen zes leden - allen mandatarissen - de deur achter zich dichtslaan.

Roland Van Vliet, lid van de Tweede Kamer, is op 20 maart de eerste om de PVV te verlaten na het incident. Een dag later stappe ook Joram van Klaveren (Tweede Kamer), Chris van der Helm (raadslid in Haag) en Laurence Stassen (leider van de PVV in het Europees parlement). Nog een dag later vertrekken twee Friese PVV'ers: de Statenleden (vergelijkbaar met onze provincieraadsleden, red.) Otto van der Galiën (fractievoorzitter) en Pieter Buisman.

'Ze kunnen zich niet meer stil houden'

Veel van de mensen in de antiracismemars doen voor het eerst mee. NOS-reporter Mattijs van de Wiel : 'Mensen zeggen dat ze zich nu niet meer stil kunnen houden.'

Het thema van de stoet was dit jaar 'Wij zijn allemaal Marokkanen'. Een 10-jarig Marokkaanse meisje las een brief voor aan Wilders en betogers zongen 'Ik heb een vriendje uit Marokko en dat blijft.'

Geen Wilders bij Vlaams Belang

De heisa rond Geert Wilders doet hem afzien van zijn geplande bezoek aan een verkiezingsmeeting van het Vlaams Belang. De PVV en het VB zijn nader tot elkaar gegroeid de laatste maanden, met onder meer hun euroscepticisme als bindende factor. Waar de PVV voorheen weinig te maken wou hebben met het VB, zou hij nu de verkiezingsmeeting van het VB komen opleuken.

Kopman Filip Dewinterzei in een reactie op de gewraakte uitspraken dat hij hoopte op een herhaling ervan op hun evenement.

Onze partners