Duizenden mensen brengen hulde aan slachtoffers in Toulouse

25/03/12 om 18:20 - Bijgewerkt om 18:20

Enkele duizenden mensen hebben in Parijs en andere steden in Frankrijk hulde gebracht aan de slachtoffers van Mohamed Merah, de seriemoordenaar die de voorbije weken in Toulouse en Montauban zeven mensen neerschoot.

Duizenden mensen brengen hulde aan slachtoffers in Toulouse

© Belga

De moordpartijen veroorzaakten een schok van verontwaardiging in heel Frankrijk. In de Franse hoofdstad kwamen enkele duizenden mensen op straat voor een stille mars "tegen racisme, antisemitisme en terrorisme". Diverse organisaties hadden opgeroepen tot de stille optocht. Onder de deelnemers bevonden zich ook enkele bekende koppen, zoals de Britse actrice Jane Birkin en de Franse zanger en ex-tenniser Yannick Noah en ook tal van Franse politici.

In Toulouse kwam de Joodse gemeenschap samen voor de school waar de dader op 19 maart drie kinderen en een leraar neerschoot. De drie militairen werden op 11 en 15 maart neergeschoten in Montauban en Toulouse. Voorts kwamen er enkele honderden mensen op straat in onder meer Straatsburg en Lyon.

Dader filmde zijn daden en wilde die op internet plaatsen
Ondertussen is ook bekend geraakt dat de dader, Mohamed Merah, zijn moordpartijen gefilmd had en al voorbereidingen had getroffen om de gewelddadige beelden op internet te verspreiden. Dat melden politiebronnen. De dader filmde zijn daden met een mini-camera. Volgens de onderzoekers zijn de beelden "extreem expliciet". "Op de beelden is te zien hoe hij op 11 maart de militair die zijn scooter wilde verkopen met twee kogels neerschiet", zegt de procureur van Parijs, François Molins.

Verder zijn er beelden van de moordpartij in Montauban op 15 maart op drie andere militairen. "Op de beelden is een extreem gewelddadige scène te zien, waarbij twee militairen gedood worden en de derde gewond raakt. Tot slot zijn er de beelden van de schietpartij in de Joodse school in Toulouse", aldus de procureur. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners