Duizenden Iraakse asielzoekers verlaten Finland vrijwillig

Asielzoekers aan de grens tussen Finland en Rusland © AFP

Duizenden Iraakse migranten en vluchtelingen die in 2015 naar Finland kwamen, annuleren hun asielaanvraag en keren vrijwillig terug naar hun land. Ze doen dat om verschillende redenen, maar vooral omdat hun verwachtingen niet worden ingelost en om familiale redenen.

Finland registreerde vorig jaar 32.500 asielzoekers, tegenover 3.600 in 2014. Jonge mannen uit Irak vormen de grootste groep onder hen, maar zij maken – net als in België overigens – weinig kans op een verblijfsvergunning.

Volgens de Finse overheid hebben tot dusver 4.100 asielzoekers, van wie 80 procent Irakezen, beslist om hun asielaanvraag te annuleren en vrijwillig terug naar huis te keren, meldt persagentschap Reuters. De verwachting is dat dit aantal in de komende maanden zal stijgen tot 5.000. Vanaf volgende week begint Finland met chartervluchten tussen Helsinki en Bagdad om hen terug naar Irak te brengen.

Tickets

Hoewel asielzoekers die vrijwillig terugkeren, kunnen rekenen op financiële steun, betalen volgens het Finse ministerie van Binnenlandse Zaken de meeste Irakezen hun tickets zelf of vragen ze bijstand van de Iraakse ambassade in Helsinki.

Een eigenaar van een reisbureau in de Finse hoofdstad zegt aan Reuters dat hij 15 tot 20 tickets naar Bagdad per dag verkoopt. Een asielzoeker uit Irak vertelde hem naar eigen zeggen dat hij terugkeerde omdat zijn zoon ziek is.

Teleurgesteld

De redenen die de asielzoekers geven voor hun vertrek, zijn verschillend, al gaat het toch vaak om teleurstelling en familiale redenen. Tobias van Treeck van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM): ‘Sommigen zeggen dat de omstandigheden of de langdurige asielprocedure niet zijn wat ze ervan verwacht hadden of wat hen is verteld door de mensen die ze voor hun reis betaalden.’ Ze klagen vaak over het eten en de koude en voelen zich niet welkom.

Finland heeft net als andere landen zijn asielregels verstrengd en ziet ook de vijandigheid tegenover asielzoekers toenemen. De regering liet ook al weten dat naar verwachting zo’n 20.000 asielaanvragen zullen worden afgewezen, al kan dat cijfer nu lager uitvallen door vrijwillige terugkeer.

Eldorado

Ook vanuit België keerden reeds mensen vrijwillig terug naar Irak. Vanop Zaventem vertrok begin deze maand een eerste vliegtuig naar Bagdad. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn het mensen ‘die ontgoocheld zijn omdat het hier niet het eldorado is dat ze voor ogen hadden. ‘(KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content