Duizenden Egyptenaren stromen toe op Tahrirplein

Duizenden Egyptenaren zijn samengekomen om te bidden op het Tahrirplein in Caïro, voor de start van een manifestatie waarop het vertrek van het militaire regime wordt geëist.

Vanuit verschillende moskeeën in de Egyptische hoofdstad zullen na het vrijdaggebed nog optochten vertrekken naar het plein, dat vorig jaar het epicentrum vormde van de revolutie die Hosni Mubarak tot aftreden dwong.

De betogers eisen dat de objectieven van de revolutie in praktijk worden gebracht. Er wordt gevreesd dat de dictatuur van Mubarak vervangen wordt door die van het SCAF, de Hoge Militaire Raad die de plak zwaait sinds Mubaraks vertrek. Het leger in Egypte staat traditioneel erg sterk. Tot voor de val van Mubarak kon die op een jaarlijkse steun van zo’n anderhalf miljard dollar rekenen vanuit de VS.

Militaire rechtbanken

De betogers willen een einde maken aan het gebruik van militaire rechtbanken om burgers te berechten, een hervorming van het ministerie van Binnenlandse Zaken, sociale rechtvaardigheid en respect voor vrijheden. Ze vinden het wraakroepend dat burgers wel snel berecht worden voor incidenten tijdens de opstanden, maar dat het regime alsnog niet hard aangepakt wordt.

Het is de bedoeling om vrijdag ook in andere steden van het land, zoals Alexandrië en Suez, dergelijke manifestaties te laten plaatsvinden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content