Duizenden dode vissen spoelen aan in Tianjin een week na explosie

21/08/15 om 14:25 - Bijgewerkt om 14:26

Volgens de Chinese overheid is er geen link met de recente ontdekking van hoge cyanidewaarden in het water na de zware explosies in de havenstad een week eerder.

Duizenden dode vissen spoelen aan in Tianjin een week na explosie

© Reuters

Duizenden dode vissen zijn aangespoeld op de oevers van de rivier Haihe in de noordelijke Chinese stad Tianjin, acht dagen na een reeks dodelijke explosies in een opslagplaats van giftige stoffen. Er was onder meer 700 ton van de dodelijke chemische stof cyanide aanwezig.

Bij de ramp kwamen 116 mensen op het leven, 60 mensen, voornamelijk brandweerlui, zijn nog vermist. Meer dan 670 gewonden worden in het ziekenhuis behandeld.

De inwoners van de stad vrezen nu dat de grote vissterfte het resultaat is van giftige stoffen die door de explosie vrijkwamen en het water rond de stad hebben vervuild.

365 keer boven de toelaatbare grens

Na de ramp iin Tianjin troffen onderzoekers van de Chinese milieudienst immers een hoeveelheid cyanide in een waterstaal aan, die 365 keer boven de toelaatbare grens ligt. Op 19 van de 26 testplaatsen rondom de plaats van de explosie werd de gevaarlijke chemische stof cyanide gevonden. Acht van de stalen lagen boven de nationale limiet.

Nochtans ontkent de Chinese regering dat de dode vissen het gevolg zijn van vrijgekomen chemicaliën, omdat er in dat water geen cyanide werd aangetroffen. De oorzaak van de massasterfte wordt nog onderzocht.

Volgens Den Xiaowen van de lokale milieuafdeling van Tianjin is dit fenomeen niet ongewoon in de zomer. 'Wanneer de temperatuur stijgt, verdampt de zuurstof en sterven de vissen', zei hij op een persconferentie.

Zorgen om drinkwater

Gisteren verzekerde de overheid dat het drinkwater van de stad veilig is en dat er geen cyanide in zit, maar daar worden nu opnieuw vraagtekens bij geplaatst. Intussen zijn er op de site van de ontploffing vier nieuwe branden ontstaan. Duizenden mensen zijn nog steeds geëvacueerd. (TE)

Lees meer over:

Onze partners