Duizenden betogers tegen politiegeweld in New York

23/08/14 om 10:24 - Bijgewerkt op 24/08/14 om 11:23

Zaterdag hebben duizenden mensen in New York deelgenomen aan de 'We will not go back march'. De betoging was gericht tegen het toenemende politiegeweld in de Verenigde Staten.

Duizenden betogers tegen politiegeweld in New York

© reuters

De We will not go back march herdenkt in de eerste plaats de dood van Eric Garner . Garner is de man die in juli bij zijn arrestatie werd gewurgd en om het leven kwam.

De 43-jarige Eric Garner uit Staten Island stierf op 17 juli vlak bij Victory Boulevard en Bay Street, nadat hij werd gearresteerd voor het verkopen van illegale sigaretten.

Toen Garner, een man van 1m90 en 160 kilogram, zich leek te gaan verzetten tegen zijn arrestatie, werd hij door verschillende agenten overmeesterd.

Een van de agenten gebruikt daarbij een houdgreep die de luchtpijp van de verdachte afsnijdt. Die techniek is verboden bij de politie in New York (NYPD). Op de videobeelden van de arrestatie was te horen hoe de verdachte aangeeft dat hij niet kan ademen. Wanneer de verdachte even later niet meer reageert, werd een ambulance gebeld. Korte tijd nadien overleed Garner. De beelden van de arrestatie zorgden wereldwijd voor een vloed van verontwaardiging.

De betoging van zaterdag in de straten van New York was door de recente gebeurtenissen in Ferguson ook gericht tegen het toenemende politiegeweld waarmee Afro-Amerikanen in de Verenigde Straten af te rekenen krijgen.

In de Amerikaanse stad Ferguson (Missouri) braken er begin deze maand nog zware rellen uit, nadat de politie er op 9 augustus de zwarte jongen Michael Brown (18) had doodgeschoten.

De 'We Will Not Go Back March' ging zaterdag om 12u p.m (plaatselijke tijd) van start. De betogers verzamelden op de Victory Boulevard en Bay Street, vlak bij de plaats waar Eric Garner stierf. De organisatoren hielden rekening met 15.000 deelnemers. (NYT/Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners