Duizenden betogen tegen en voor Poetin in Moskou

04/02/12 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

In Moskou zijn volgens de politie 35.000 opposanten en 140.000 aanhangers van de Russische premier Vladimir Poetin samengestroomd. De oppositie telde 120.000 Poetincritici.

Duizenden betogen tegen en voor Poetin in Moskou

© Reuters

In Moskou zijnom 09.30 uur Belgische tijd volgens de politie zowat 35.000 opposanten en 140.000 aanhangers van premier Vladimir Poetin samengestroomd, zo heeft de politie bekendgemaakt. De politietelling is niet onafhankelijk na te trekken. Voor de oppositiebetoging zijn maximaal 50.000 deelnemers toegelaten. Er zijn in de Russische hoofdstad 9.000 leden van de ordediensten ontplooid. Hun aparte betogingen in een bittere kou (-17 graden Celsius) begonnen officieel een uur later. Volgens de politie van de Russische hoofdstad hadden zich op de Poklonaja Gora, waar de pro-Poetin demonstratie plaatsvindt, 140.000 mensen verzameld. Ook in Sint-Petersburg en een twintigtal andere Russische steden kwamen duizenden mensen op straat tegen Poetin. In Sint-Petersburg kon een temperatuur van minus 21 graden bijna 4.000 mensen niet deren. Eenzelfde duik van het kwik betekende niets voor 2.000 betogers in Novosibirsk.

Op de Boltsaja Iakimanka, waar de oppositie bijeenkomt, waren er ongeveer 35.000 mensen, aldus de politie. Volgens een van de organisatoren, het vroegere parlementslid Vladimir Rjikov, hebben 120.000 mensen betoogd tegen Poetin, die na twee ambtstermijnen premierschap opnieuw president wil, en waarschijnlijk zal, worden.

Als het gaat om betogingen tegen de premier lopen de cijfers van organisatoren en politie in het algemeen fel uit elkaar. Als het pro-Poetin betreft vallen ze doorgaans wel samen.

Kiescampagne begonnen

De derde grote manifestatie tegen de Russische sterke man sinds december is een cruciale test voor een desparate oppositie van politici, mensen uit de cultuurwereld en de media, zeker omdat de campagne voor de presidentsverkiezingen van 4 maart officieel begonnen is.

De opposanten willen aantonen dat hun vastbeslotenheid niet taant en hoopte 50.000 mensen bijeen te brengen in hartje Moskou. De organisatoren van de pro-Poetin betoging willen demonstreren tegen de oppositie die zij beschuldigen van het voorbereiden van een revolutie. Zij zeggen onafhankelijk te zijn van de autoriteiten, en hopen 15.000 tot 50.000 mensen bijeen te brengen.

Vreedzame politieke hervormingen

De opposanten eisten onder meer dat Grigory Javlinsky van de liberale Jabloko-partij aan de presidentsverkiezingen mag deelnemen. Veel demonstranten droegen witte ballonnen en lintjes als symbool van vreedzame politieke hervormingen in Rusland.

Druk op overheidspersoneel

Uit vele getuigenissen blijkt dat overheidspersoneel van diverse pluimage door hun directie gedwongen is te gaan betogen voor de premier. Die erkende dergelijke druk maar het gaat volgens hem om geïsoleerde gevallen. Ook de Nasji, politieke jeugdbeweging die ook wel de 'Poetinjeugd' genoemd wordt, mobiliseert traditioneel sterk om weerwerk te bieden aan wat zij de 'vijanden van Rusland' noemen. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners