'Duizend vluchtelingen steken grens met Hongarije over'

25/08/15 om 01:30 - Bijgewerkt om 01:30

Zowat duizend voornamelijk Syrische vluchtelingen die afgelopen weekend via Macedonië Servië hadden bereikt, hebben maandagnacht de Hongaarse grens overgestoken.

'Duizend vluchtelingen steken grens met Hongarije over'

Vluchtelingen in een park in Belgrado, Servië, wachten op transport naar de Hongaarse grens © BELGA

Dat het meldt het persagentschap AFP, dat een fotograaf ter plekke heeft.

De voornamelijk Syrische vluchtelingen raakten Hongarije binnen via een internationale spoorweg, vlakbij het Zuid-Hongaarse dorp Roszke. Ze werden opgevangen door de Hongaarse politie en naar een nabijgelegen registratiecentrum gebracht, meldt het Hongaarse nieuwsagentschap MTI.

Muur

De migranten waren naar Hongarije getrokken omdat het land, als lidstaat van de Europese Unie, aanzien wordt als een springplank naar de rijkere EU-landen, doorgaans naar Duitsland. De vluchtelingen maakten bij hun tocht gebruik van een van de weinige overgangen die nog niet afgesloten werd aan de Hongaars-Servische grens. Hongarije wil tegen 31 augustus klaar zijn met een 170 kilometer lange "muur", die vluchtelingen aan de grens met Servië moet tegenhouden.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat door de bouw van die barrière tienduizenden vluchtelingen in armoedige omstandigheden in Servië en Macedonië vast zullen komen te zitten. (Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners