Duitsland

Jeroen Zuallaert

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Duitsland

Lid sinds: 1952

Aantal parlementszetels: 99

29% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Er zijn wel enkele debatten, maar echt levendig is het allemaal niet. Ik heb de indruk dat de politieke partijen en de bevolking hier nog steeds niet begrijpen hoe belangrijk het Europees Parlement wel is.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Voor Duitsland is EU-lidmaatschap nog steeds van onschatbare waarde. Wij hebben een zeer exportgerichte industrie, dus we hebben enkel voordeel bij de eengemaakte markt. Duitsland is sinds de Tweede Wereldoorlog altijd op Europese samenwerking aangewezen. De Duitse politiek werkt graag in een multinationale context, omdat ze zeer beducht is voor diplomatiek isolement.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Ik heb de indruk dat het meevalt. Er waren aanvankelijk zorgen dat we aan tewerkstelling zouden inboeten, maar de werkloosheidscijfers zijn sinds de uitbreiding in 2004 alleen maar gedaald. De economie draait goed, de voorspelde migratiegolf is er niet gekomen en de euro wordt niet langer in vraag gesteld. Alternative für Deutschland is eurokritisch, maar stelt het lidmaatschap op zich niet in vraag.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

In Duitsland zijn we vooral benieuwd wie de volgende commissievoorzitter wordt, omdat Martin Schulz kandidaat is. Daarnaast is vanuit Duits perspectief de stabiliteit van de Euro natuurlijk het belangrijkste aandachtspunt. Op een grotere schaal denk ik dat een socialer Europa ook een absolute prioriteit moet worden.

(Sabine Von Oppeln, Freie Universität Berlin)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content