Duitsland zoekt oplossingen voor geweld in opvangcentra voor vluchtelingen

'Wie niet vijf keer per dag in de richting van Mekka bidt, wordt aangevallen.' © Reuters

Volgens de Duitse politievakbond komt het in de Duitse vluchtelingenopvang regelmatig tot geweld tussen verschillende groepen vluchtelingen. Berlijn verscherpt intussen de wetgeving om de recordtoestroom aan te pakken.

In een vluchtelingenkamp in het zuiden van Duitsland is het maandagavond opnieuw tot onenigheid gekomen tussen bewoners van diverse nationaliteiten. Aanleiding voor de onrust was een conflict over het gebruik van de douches in het kamp in Donaueschingen, een stad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De ordediensten kwamen massaal ter plaatse en konden voorkomen dat de situatie escaleerde. Niemand raakte gewond, maar er werden wel twee personen opgepakt. In de omgebouwde kazerne leven alles samen zowat 1.600 asielzoekers.

Geweld

Volgens de voorzitter van de Duitse politievakbond komt het in de Duitse vluchtelingenopvang regelmatig tot geweld tussen verschillende groepen vluchtelingen. Vaak worden de conflicten beslecht met messen en zelfgemaakte wapens.

Rainer Wendt schetste een grimmig beeld van de situatie in de tijdelijke onderkomens. Vooral vrouwen en kinderen hebben het zwaar te verduren en worden misbruikt en verkracht. Naar de juiste omvang van het geweld is het gissen, aangezien de slachtoffers meestal geen klacht indienen uit vrees voor represailles, luidt het.

Wendt pleit onder meer voor het apart onderbrengen van mensen van verschillende religieuze strekkingen. Volgens hem zijn het vooral moslimgroeperingen die elkaar bekampen: ‘Vrouwen worden gedwongen om een sluier te dragen, mannen worden gedwongen om te bidden, … Het zijn vooral de islamisten die hun waarden doordrukken’, zegt hij. Ook christenen hebben speciale bescherming nodig, want zij raken vaak in de verdringing.

‘Veel is toe te schrijven aan de krappe en moeilijke omstandigheden in de kampen, maar er zitten ook enkele criminele elementen tussen’, besluit Wendt. Hij pleit er daarom voor om gewelddadige vluchtelingen zo snel mogelijk de deur te wijzen.

Maatregelen

De Duitse regering keurde dinsdag nog verschillende maatregelen goed in een poging om de recordtoestroom van vluchtelingen aan te pakken. De regering wil onder andere de voorwaarden verscherpen voor asielaanvragen en is ook van plan om personen uit de Balkan uit te sluiten van de procedures, een maatregel die op heel wat kritiek stuit bij ngo’s. Tegelijkertijd wil Berlijn ook mensen toegang geven tot taallessen Duits. Daarnaast wordt gestreefd naar een sneller onderzoek van asielaanvragen en een snellere uitwijzing van afgewezen asielzoekers.

Tegen vluchtelingen

Intussen is in een vluchtelingenkamp-in-aanbouw in Oberteuringen, eveneens in de deelstaat Baden-Württemberg, brand uitgebroken. Over de oorzaak van de brand in het voorlopig leegstaand gebouw is nog niets bekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten. In het gebouw waren, met het oog op de komst van de asielzoekers, werken aan de gang. De schade wordt geraamd op ongeveer 20.000 euro.

In Duitsland worden regelmatig vluchtelingencentra aangevallen en in het eerste semester van dit jaar werden in het land al meer dan 200 incidenten geregistreerd van extreemrechts geweld tegen migranten of vluchtelingen. Een dinsdag gepubliceerd rapport van de Duitse jeugdbescherming hekelt het feit dat jongeren op het internet steeds meer worden aangezet tot haat jegens vluchtelingen, moslims, joden of homoseksuelen. Het aantal extreemrechtse websites steeg op een jaar tijd van 5.507 in 2013 naar 6.172 vorig jaar. Sociaalnetwerksites zijn voor extreemrechtse personen het ideale platform om aanhangers te rekruteren, aldus de Duitse experts, en ‘jongeren vormen daarbij de belangrijkste doelgroep.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content