Duitsland wil Koerden opleiden tegen IS

17/12/14 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

Duitsland wil soldaten naar Irak sturen om er de Koerdische strijdkrachten op te leiden voor gevechten tegen Islamitische Staat. De nieuwe plannen zouden echter in strijd zijn met de grondwet.

Duitsland wil Koerden opleiden tegen IS

Koerden organiseren een mars langs het Turks-Syrische grensdorp Caycara om te protesteren tegen Islamitische Staat (IS). In solidariteit met de bevolking van het Syrische Kobani. © Reuters

Duitsland heeft beslist om instructeurs van de Bundeswehr naar het Noord-Iraakse Erbil te sturen. Daar moeten 100 soldaten Koerdische strijdkrachten opleiden voor de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De missie is omstreden, omdat ze niet onder de koepel van de Verenigde Naties of de Navo zou plaatsvinden. De Bondsdag moet nog instemmen met de plannen van de regering. Vermoedelijk zal het parlement zich pas in januari over het mandaat beraden.

Kritiek

In het kader van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie - een los verband van een zestigtal landen - heeft Duitsland al voor 70 miljoen euro aan wapens geleverd aan de Koerden in Noord-Irak. Aan de luchtaanvallen tegen IS neemt de Luftwaffe echter niet deel.

De nieuwe plannen stuiten bij de oppositie in Duitsland op kritiek. Volgens Gregor Gysi, fractieleider van de Linkspartei, zou de opleidingsmissie in strijd zijn met de grondwet. Zijn fractie overweegt een klacht in te dienen bij het federaal constitutioneel hof.

De grondwet laat volgens de juridische terminologie van de hoogste Duitse rechtbank enkel operaties van het leger toe in een "systeem van onderlinge collectieve veiligheid". Met die formulering werden oorspronkelijk de Navo en de VN bedoeld. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners