Duitsland: vier aanvallen in een week, vier verschillende motieven

25/07/16 om 08:23 - Bijgewerkt om 08:31

De zelfmoordaanslag in Ansbach is de vierde aanval op een week tijd die Duitsland opschrikt.

Duitsland: vier aanvallen in een week, vier verschillende motieven

© Belga Image

Drie van de vier incidenten vonden plaats in de deelstaat Beieren en in alle gevallen waren de daders migranten of van buitenlandse afkomst, wat ongetwijfeld het asieldebat in Duitsland zal doen oplaaien. Joachim Herrmann, minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Beieren, heeft al strenge tegenmaatregelen geëist. 'We moeten zien dat behalve vele vluchtelingen met een ernstig lot ook veel mensen naar ons land komen of gekomen zijn, die een echt gevaar vormen voor de veiligheid van de mensen in ons land. Dat kunnen we niet aanvaarden'.

Opmerkelijk is wel dat de daders op het eerste zicht allemaal verschillende motieven hadden.

Würzburg: 'IS-geïnspireerd'

Duitsland: vier aanvallen in een week, vier verschillende motieven

© YouTube

Op 18 juli viel een 17-jarige jongeman reizigers aan met een bijl op een trein nabij Würzburg. Daarbij vielen vijf gewonden. De dader, een Afghaan die vorig jaar als niet-begeleide vluchteling het land was binnen gekomen, werd doodgeschoten.

Volgens de Duitse justitie had de man 'duidelijk religieuze en politieke motieven'. In zijn kamer werd een zelfgemaakte vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gevonden. Na de aanslag publiceerde de media-arm van IS een video waarin de veronderstelde dader zichzelf een IS-soldaat noemt en bedreigingen uit tegen Duitsland.

Berichten dat de tiener eigenlijk de Pakistaanse nationaliteit had, maar zich bij zijn aankomst in Duitsland als Afghaan voordeed, zijn door de Duitse regering ontkend. Volgens de openbare aanklager van Beieren was de man een toegewijde moslim die wraak wilde nemen op 'ongelovigen' voor de dood van een vriend in Afghanistan.

München: 'Geen politieke of religieuze motieven'

Vier dagen later, op 22 juli, schoot David Ali Sonboly, een 18-jarige Duitser van Iraanse afkomst, negen mensen dood in München. Er vielen meer dan 30 gewonden.

Duitsland: vier aanvallen in een week, vier verschillende motieven

© Belga Image

De speurders sluiten een politiek geïnspireerde daad uit. De jongen was psychiatrisch patiënt en bereidde volgens de schietpartij al sinds vorige zomer voor. Zeven van de negen doden waren tieners van Duitse, Turkse, Hongaarse, Griekse en Kosovaarse afkomst, maar er zijn geen aanwijzingen dat de dader zijn slachtoffers gericht uitkoos. Hij is in het verleden gepest, maar de speurders weten niet of die feiten aanleiding kunnen zijn voor de schietpartij.

Hij lijkt zich wel te hebben geïnspireerd op de schietpartij van Winnenden, in 2009 in het zuiden van Duitsland. Toen schoot een scholier zestien mensen dood. De dader van München bezocht de plaats en nam er foto's. Hij speelde ook intensief gewelddadige videospelletjes, zoals 'Counterstrike'. De dader heeft ook zelf een manifest geschreven over zijn daden.

Berichten als zou op zijn pc het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik zijn teruggevonden, kloppen niet. De dag van de schietpartij in München was de vijfde verjaardag van de massamoord van Breivik.

De Duitse politie heeft een 16-jarige Afghaanse vriend van de dader van de schietpartij in München opgepakt. De jongere zou op de hoogte geweest zijn van de plannen, maar zou dat niet aangegeven hebben. Mogelijk heeft hij ook te maken met het Facebookbericht waarin werd opgeroepen om naar de plaats van de schietpartij te komen.

Reutlingen: uit de hand gelopen ruzie

Zondag 24 juli vermoordde een 21-jarige asielzoeker uit Syrië in het centrum van Reutlingen, in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, met een machete een vrouw na een dispuut. Tijdens zijn vlucht verwondde hij ook drie anderen.

De dader had kort voor 16.30 uur ruzie met zijn slachtoffer, een Poolse vrouw van 45 jaar. Volgens de Duitse media werkte de dader en het slachtoffer in hetzelfde Turkse restaurant in het centrum van de stad, en kregen ze daar ruzie.

Een medewerker van het restaurant zei aan de lokale krant Stuttgarter Zeitung dat de man anderhalf jaar geleden alleen aankwam in Duitsland. De asielzoeker was al gekend bij de politie om verschillende agressiedaden.

Ansbach: zelfmoordaanslag

Ansbach

Ansbach © Belga Image

Later zondag blies een 27-jarige Syriër, wiens asielaanvraag geweigerd werd, zich op nabij een muziekfestival in Ansbach, nadat hem de toegang was ontzegd. Hij is het enige dodelijke slachtoffer, twaalf andere mensen raakten licht tot ernstig gewond.

Volgens de Beierse regering had hij eerder al twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen en werd hij daarvoor opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Het lijkt er wel dat hij niet enkel zichzelf maar ook anderen om het leven wou brengen, zijn rugzak met explosieven bevatte ook scherpe stukken metaal.

Minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann (CSU) acht het persoonlijk erg waarschijnlijk dat het om een islamitische terreuraanslag gaat.

De politie heeft een speciale commissie opgericht die meer dan 30 leden telt. Die zal het onderzoek leiden. De politie vraagt getuigen om video's en foto's over de daad op te sturen. (KVDA)

Onze partners