Duitsland trekt belasting op dwangarbeid in

© EPA

Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid verricht hebben in Duitsland zullen dan toch geen extra belasting moeten betalen op het pensioen dat ze daarvoor krijgen.

Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid verricht hebben in Duitsland zullen dan toch geen extra belasting moeten betalen op het pensioen dat ze daarvoor krijgen. Dat heeft minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) in de Kamer bevestigd. Over de kwestie was heel wat commotie ontstaan, maar Duitsland trekt de maatregel nu dus weer in.

Daerden citeerde uit het antwoord dat hij via de Duitse ambassade verkreeg van Berlijn. “Het belasten van pensioenprestaties van nazislachtoffers door de Duitse staat, wat dit weekend verontwaardiging oogstte in België, zal binnenkort stopgezet worden”, luidt het daarin. De Bundesrat geeft die beslissing normaal gezien nu vrijdag al groen licht.

Honderden euro’s

“Het probleem zal dus niet langer bestaan”, verduidelijkte Daerden in de Kamercommissie Sociale Zaken. Hij werd er aan de tand gevoeld door parlementsleden Karolien Grosemans (N-VA) en Georges Gilkinet (Ecolo), die Daerden wezen op de soms honderden euro’s die de Belgische gepensioneerden extra zouden moeten ophoesten door de Duitse maatregel. Ze hekelden dan ook dat Daerden niet eerder was opgetreden.

Maar de minister wierp op dat zijn kabinet pas sinds vorige week op de hoogte was van de hele kwestie. Het was echter niet simpel te achterhalen hoe de vork precies aan de steel zat, verduidelijkte hij. Om dan tot slot nog te onderstrepen dat hij de primeur van het goede nieuws voor het parlement wilde houden. Al besloten de parlementsleden dat Daerden – “gezien de commotie” – best sneller gecommuniceerd had. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content