Duitsland roept alle EU-landen op Kosovo te erkennen

27/08/10 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vraagt de landen die Kosovo nog niet hebben erkend om dat te doen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft alle landen van de Europese Unie vrijdag opgeroepen om de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen.

Westerwelle deed dat in de Kosovaarse hoofdstad Pristina, waar hij gesprekken had met politici. Na afloop zei hij tegenover de pers dat de Europese ongerustheid met betrekking tot het precedent dat de Kosovaarse onafhankelijkheid ten aanzien van Servië zou kunnen vormen zonder grond is.

'De erkenning van Kosovo is een uniek geval', aldus Westerwelle na afloop van zijn driedaags bezoek aan Kosovo. Tot nu toe hebben 22 van de 27 EU-lidstaten de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. De vijf andere landen aarzelen. Het gaat om Spanje, Slovakije, Roemenië, Griekenland en Cyprus.

Westerwelle riep hen op ook tot erkenning over te gaan na het arrest dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft geveld. Daarin wordt de Kosovaarse onafhankelijkheid als niet strijdig met het internationaal recht beschouwd.

Onze partners