Duitsland leent 100 miljoen euro aan Libische oppositie

24/07/11 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

Duitsland geeft tot 100 miljoen euro humanitaire en burgerhulp aan de Libische oppositie die verenigd is in de Nationale Transitieraad.

Duitsland leent 100 miljoen euro aan Libische oppositie

© Reuters

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zondag laten weten.

De lening wordt gewaarborgd door de 'miljarden' van kolonel Muammar Khaddafi, wiens geld bevroren is in het kader van de internationale sancties tegen zijn regime.

Westerwelle: 'Situatie in Libië uiterst moeilijk' 'Door de oorlog die kolonel Khadhafi voert tegen zijn eigen volk, is de situatie in Libië uiterst moeilijk', rechtvaardigde Westerwelle zijn beslissing. Libië wordt al vijf maanden verscheurd door een burgeroorlog na een opstand tegen kolonel Khaddafi, die meer dan 40 jaar aan het bewind is.

Door de bombardementen van de NAVO hebben de rebellen de steden in handen kunnen houden die ze veroverd hadden, maar de luchtaanvallen van de alliantie hebben wel nog niet tot de val van het regime geleid.

NAVO-operatie

Duitsland onthield zich bij de stemming van resolutie 1973 in de VN-Veiligheidsraad die groen licht gaf voor een gewapend ingrijpen om de Libische burgers te beschermen. Berlijn neemt ook niet deel aan de NAVO-operatie tegen het regime van Khaddafi. (Belga/SD)

Onze partners