Duitsland dreigt Europese subsidies van dwarsliggers in te trekken

© AFP

Om de landen die het spreidingsplan voor vluchtelingen blijven weigeren over de streep te trekken, kan er gedreigd worden met het intrekken van hun Europese subsidies. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gezegd, daags nadat Europees topoverleg geen doorbraak heeft opgeleverd.

Enkele Oost-Europese lidstaten blijven de door de Europese Commissie voorgestelde verplichte spreiding van 120.000 vluchtelingen die via Griekenland, Italië en Hongarije de EU binnenkomen, in de weg staan. “We moeten nu over drukkingsmiddelen praten”, zei de Maizière tijdens een interview met de Duitse omroep ZDF.

De landen die verplichte quota blijven afschieten, “zijn landen die veel geld uit de (Europese) structuurfondsen ontvangen”; het zou dan ook “correct zijn dat ze minder middelen krijgen”, aldus de Maizière. Op het overleg van maandag bleek dat het spreidingsplan weliswaar geen unanieme, maar wel een zeer brede steun onder de lidstaten geniet. Als de landen die blijven dwarsliggen niet bijdraaien, dreigen de andere lidstaten het plan met een stemming door te drukken.

De Maizière lijkt nu de druk te willen opvoeren zodat zo’n stemming – die grote politieke gevolgen kan hebben – niet nodig is. Ook al zet de Duitser zich naar eigen zeggen op de lijn van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de Commissie toont zich geen voorstander van het verminderen van de Europese subsidies voor koppige lidstaten.

“De Commissie is niet voor straffen, ze is voor incentives”, reageerde woordvoerder Margaritis Schinas. Bovendien bestaat er geen wettelijke basis voor wat de Maizière voorstelt. Om de toekenning van de Europese structuurfondsen en andere subsidies te laten afhangen van de goedkeuring van een verplicht spreidingsplan is een wijziging van de Europese meerjarenbegroting nodig, luidt het. “En dat is geen mogelijkheid die we momenteel onderzoeken.” Na een tussenkomst van Angela Merkel lijkt het voorstel van de Maizière helemaal dood en begraven.

De Duitse bondskanselier vindt het dreigen met sancties geen goed idee, zei ze op een persconferentie. “Ik denk dat we erin moeten slagen opnieuw een Europese geest te creëren, dreigementen zijn niet de juiste manier om tot een akkoord te komen”, zette ze haar eigen minister in de wind. Samen met haar Duitse collega Werner Faymann pleit Merkel voor de organisatie van een Europese top om uit de impasse te geraken. Het is afwachten of Europees voorzitter Donald Tusk de voorzet binnenkopt.

Ook de Slovaakse eerste minister Robert Fico wil een Europese top, maar anders dan Merkel om voor eens en voor altijd te beslissen dat er geen spreidingsplan met verplichte quota komt. “Die zijn irrationeel, nefast en lossen niets op”, verklaarde hij. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content