Duitsland bespaart 80 miljard op vier jaar

07/06/10 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

De Duitse regering heeft daarover na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt.

De Duitse regering heeft maandag een akkoord bereikt over een besparingspakket van 80 miljard euro over de volgende vier jaar.
Het gaat om het grootste pakket besparingen uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek. De regering van de coalitiepartijen CDU/CSU en FDP vergaderde twee dagen over de besparingen.

Na afloop kondigde bondskanselier Angela Merkel maandag aan dat er tegen 2014 ongeveer 80 miljard euro zal bespaard worden.
Eerder was sprake van een bedrag van 51 miljard besparingen tot 2016.

De Duitse regering wil volgens Duitse media alleen al in 2011 11,2 miljard besparen. Volgens het afgesproken besparingspakket, dat tegen eind juni in de ministerraad en tegen eind juli in het parlement moet goedgekeurd worden, zullen zowat alle sectoren de broeksriem moeten aanhalen. Alleen onderwijs en onderzoek ontspringen de dans.

Zo wil Duitsland bijvoorbeeld beknibbelen op de uitgaven voor defensie. Er wordt onderzocht of de Bundeswehr kan worden afgeslankt met 40.000 manschappen.

In het openbaar ambt is sprake van 10 tot 15.000 banen die zullen worden geschrapt tegen 2014.

Een deel van de winsten in de kernenergiesector zal afgeroomd worden. Er komt ook een 'ecologische taks' op vliegtuigtickets voor vluchten die vanuit Duitsland vertrekken.

Onze partners