Duitse stad wil vluchtelingen onderbrengen in voormalig concentratiekamp

13/01/15 om 20:00 - Bijgewerkt om 20:00

De West-Duitse stad Schwerte wil vluchtelingen in een voormalig filiaal van het beruchte concentratiekamp Buchenwald onderbrengen.

Duitse stad wil vluchtelingen onderbrengen in voormalig concentratiekamp

Monument voor de slachtoffers van dwangarbeid in Schwerte. © Reuters

Leden van het stadsbestuur brachten dinsdag een bezoek aan de oude barakken van de kampbewakers van het concentratiekamp Schwerte-Ost. Een deel van de omheiningen is nog bewaard, maar de prikkeldraad is verdwenen. De donkerrode bakstenen van de barakken zijn wit geschilderd, niets herinnert nog aan de geschiedenis van het concentratiekamp, waar tijdens nazi-Duitsland de grootste reparatieplaats van de spoorwegen was gevestigd.

Politici en ambtenaren willen voorlopig nog geen commentaar kwijt over het plan. De vluchtelingenraad van Noord-Rijnland-Westfalen beticht de verantwoordelijken van ongevoelig gedrag en is zelf voorstander van een oplossing met containers. In de marge van het bezoek zei burgemeester Heinrich Böckelühr dat hij vrijdag op een persconferentie stelling zal nemen.

Volgens mediaberichten zouden een twintigtal vluchtelingen ondergebracht worden in de barakken, die op het laatst nog als onderkomen voor kunstenaars werden gebruikt. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden in de barakken van Schwerte-Ost honderden dwangarbeiders van het concentratiekamp Buchenwald bij Weimar ondergebracht. Zij moesten dwangarbeid verrichten in de spoorwegwerkplaats Schwerte-Ost. (Belga/TE)

Onze partners