Duitse socialist Martin Schulz nieuwe voorzitter Europees Parlement

17/01/12 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:16

In het Europees Parlement in Straatsburg is de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz verkozen als nieuwe voorzitter.

Duitse socialist Martin Schulz nieuwe voorzitter Europees Parlement

© Reuters

In het Europees Parlement in Straatsburg is Martin Schulz (56) verkozen als nieuwe voorzitter. De Duitse sociaaldemocraat zal tot 2014 de werkzaamheden in het halfrond in goede banen trachten te leiden. In zijn eerste toespraak als voorzitter haalde Schulz uit naar de EU-lidstaten, die volgens hem te veel grip uitoefenen op de grote dossiers.

Schulz zat tot zijn verkiezing de sociaaldemocratische S&D-fractie in het parlement voor. Met 387 stemmen achter zijn naam werd hij al in de eerste
ronde als nieuwe parlementsvoorzitter verkozen. Zijn twee tegenkandidaten, de Britse liberale Diana Wallis en de Britse Conservatief Nirj Deva, kregen respectievelijk 141 en 142 stemmen achter hun naam.

De huidige parlementaire legislatuur loopt van 2009 tot 2014. Twee jaar geleden kwamen de twee grootste fracties, de S&D en de conservatieve EVP-fractie, overeen dat de Poolse EVP'er Jerzy Buzek tijdens de eerste helft van de legislatuur voorzitter zou zijn en dat Schulz hem na tweeënhalf jaar zou opvolgen.

'Kapo'

Schulz heeft al een hele weg afgelegd in de Duitse socialistische partij, de SPD. Op 18-jarige leeftijd schafte hij zich zijn eerste lidkaart aan. Tussen 1987 en 1994 was hij burgemeester van Würselen, een kleine stad vlakbij het Duits-Nederlands-Belgische drielandenpunt. In 1994 werd Schulz verkozen als Europees parlementslid. Tien jaar later werd hij voor het eerst voorzitter van de socialistische fractie.

Het was rond diezelfde periode dat Schulz even wereldberoemd werd omdat hij in het parlement hard werd aangepakt door de toenmalige Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi. Omdat Schulz zware kritiek had geleverd op Berlusconi vond 'Il Cavaliere' er niets beter op dan de Duitser de rol van "Kapo" - kampbewaker - aan te bieden in een film over de naziconcentratiekampen.

Schulz: 'Ik zal strijden tegen hernationalisering van de grote dossiers'

In zijn eerste toespraak als parlementsvoorzitter zei Schulz te zullen "strijden" tegen de hernationalisering van de grote dossiers. Hij laakte vooral het feit dat Frankrijk en Duitsland de touwtjes in handen willen houden bij het beheren van de crisis die Europa momenteel treft.

"Ik wil het parlement meer zichtbaarheid geven (...) en op gelijke voet met de Raad zien onderhandelen", zei hij. Andere strijdpunten van Schulz zijn onder meer het verminderen van het democratische deficit in de EU en meer mensen warm maken voor de Europese verkiezingen.

Er worden ook 14 nieuwe ondervoorzitters en 5 quaestoren verkozen. De enige Belgische ondervoorzitter van het Europees Parlement, Isabelle Durant (Ecolo) is al zeker dat ze haar functie zal kunnen behouden. (Belga/SD)


Onze partners