‘Tijd voor een andere politiek’

SIGMAR GABRIEL MET ANGELA MERKEL: 'Het bezuinigingsbeleid dat Duitsland de eurozone heeft opgedrongen, heeft de Europese Unie diep gespleten.'

Duitsers moeten ophouden andere Europese landen met het vingertje te wijzen, zegt Sigmar Gabriel, hoofd van de Duitse sociaaldemocraten.

U vormt nu een coalitie met de christendemocraten van Angela Merkel, maar bij de verkiezingen in september neemt u het met de sociaaldemocraten tegen hen op. De regering wil de federale veiligheidsdiensten na de aanslag in Berlijn meer macht geven. Bent u het daarmee eens?

SIGMAR GABRIEL: We hebben zeker wetten nodig om harder te kunnen optreden. Maar dat is niet genoeg. Als het ons ernst is met de strijd tegen het islamisme en het terrorisme, moeten we de samenleving sterker maken. Dat doen we door ervoor te zorgen dat dorpen en stadswijken niet worden verwaarloosd en dat mensen niet nog meer radicaliseren. Het homegrown-terrorisme bestrijd je niet met strafrecht alleen.

De man die in Berlijn een aanslag pleegde op een kerstmarkt had contact met salafistische haatpredikers. Moeten die niet strenger worden aangepakt?

GABRIEL: Zeker. Ik ben in dat geval voor nultolerantie. Salafistische moskeeën moeten dicht en de predikers moeten het land uit. Zo snel mogelijk.

Landen waar de haatpredikers vandaan komen, willen hen vaak niet terugnemen.

GABRIEL: We moeten landen in Noord-Afrika duidelijk maken dat wie niet met ons wil samenwerken ook niet meer op ontwikkelingshulp hoeft te rekenen.

Veel mensen zijn van mening dat de vluchtelingenpolitiek van Merkel aan de basis ligt van het probleem.

GABRIEL: Vanuit een humanitair standpunt bekeken, was het nodig dat Duitsland in de herfst van 2015 de grenzen opende voor vluchtelingen uit Syrië en andere landen.

Was het een fout?

GABRIEL:Het zou niet fair zijn om nu te zeggen dat het een fout was. Als Merkel een fout maakte, was het dat ze over haar beslissing alleen met de Oostenrijkers overlegde. Het is in Europa sowieso tijd voor een andere politiek.

Welke politiek bedoelt u?

GABRIEL: De Duitse christendemocraten wijzen andere landen al jaren met het vingertje. Het bezuinigingsbeleid dat Duitsland de eurozone heeft opgedrongen, heeft de Europese Unie diep gespleten. Landen zoals Frankrijk en Italië moeten door het stof omdat het tekort op hun begroting een half procentpuntje te groot is. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaat tegen de Grieken tekeer als die een overschotje onder de armste gepensioneerden willen verdelen. Helmut Kohl zou nooit hebben geaccepteerd dat er zo met andere lidstaten van de Unie werd omgesprongen. Als er één land profiteert van de Europese Unie is het toch Duitsland? Zowel economisch als politiek. We moeten dat duidelijk durven te zeggen.

Schäuble vraagt toch alleen dat Griekenland gemaakte afspraken naleeft?

GABRIEL: Als we in Duitsland zo in de pensioenen, de lonen en de dienstverlening hadden gesneden, was het volk gewoon in opstand gekomen. Kijk ook naar Frankrijk. Dat land geeft te veel uit, dat is waar. Maar de Franse interventie in Mali zorgt wel voor meer veiligheid voor heel Europa. Als Parijs dan vraagt om de kosten die het in Mali maakt uit de begroting te mogen laten, wordt het daarvoor door Duitsland streng terechtgewezen. Ik heb Angela Merkel ooit gevraagd wat voor Duitsland belangrijker is: dat het tekort op de Franse begroting een half procentje groter is of dat Marine Le Pen straks president wordt. Ik wacht nog altijd op haar antwoord.

© Der Spiegel

‘Salafistische moskeeën moeten dicht en de predikers moeten het land uit. Zo snel mogelijk.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content