Duitse regering: 'Marokko, Algerije en Tunesië zijn veilige landen'

29/01/16 om 08:18 - Bijgewerkt om 11:42

De Duitse regeringscoalitie heeft een akkoord bereikt over een pakket maatregelen om het aantal asielzoekers in te perken. De strengere asielregels moeten de druk op de regering van bondskanselier Angela Merkel verlichten.

Duitse regering: 'Marokko, Algerije en Tunesië zijn veilige landen'

Angela Merkel © Belga Image

In het asielakkoord van de CDU van Angela Merkel, de Beierse zusterpartij CSU en de sociaaldemocratische SPD staat onder meer dat Algerije, Marokko en Tunesië moeten worden toegevoegd aan de lijst van veilige landen.

Dat betekent concreet dat migranten uit die landen nog maar weinig kans op asiel maken en ook makkelijker en sneller terug naar huis gestuurd worden. Marokko heeft al laten weten dat het elke burger die geen asiel krijgt in Duitsland zal repatriëren.

Lees ook: bestaat er zoiets als een veilig land?

Gezinshereniging

Daarnaast zijn de coalitiepartners ook overeengekomen om het terugsturen van geweigerde asielzoekers te versnellen en om de gezinshereniging voor migranten met beperkte bescherming voor twee jaar op te schorten. Het gaat om mensen die zich niet kunnen beroepen op het fundamenteel asielrecht en ook niet kunnen genieten van de beschermingsstatus van de Conventie van Genève, maar die niet naar huis zijn gestuurd omdat hen daar bijvoorbeeld de doodstraf of foltering wacht.

Het terugsturen van geweigerde asielzoekers zal bovendien sneller gebeuren.

Voor jonge asielzoekers is er wel positief nieuws. Wie een opleiding begint en die succesvol afrondt, krijgt automatisch het recht om twee jaar in Duitsland te werken. De eigen bijdrage voor integratiecursussen zal 10 euro per maand betalen.

Onder druk

Het akkoord, dat wel nog moet worden goedgekeurd door het parlement, moet de druk op de Duitse regering verlichten. Die vertoonde de voorbije maanden grote barsten als gevolg van de asielkwestie - en dan vooral het lakse beleid van Merkel. Vooral de CSU eiste maatregelen om de toestroom van asielzoekers aan banden te leggen.

Duitsland ontving vorig jaar meer dan 1,1 miljoen migranten en vluchtelingen.

Onze partners