Duitse regering beslist tot snelprocedure voor 'asielzoekers met weinig kans'

05/11/15 om 23:44 - Bijgewerkt om 23:55

'Transitzones' komen er niet, maar de Duitse regering verstrengt wel de regels voor asielzoekers 'met weinig kans'. Hun zaak zou binnen de maand afgehandeld worden, en afgewezen asielzoekers zouden binnen drie weken het land moeten verlaten.

Duitse regering beslist tot snelprocedure voor 'asielzoekers met weinig kans'

De onderhandelaars geven uitleg over het akkoord, van links Horst Seehofer, leider van CSU, kanselier Angela Merkel en SPD-vicekanselier Sigmar Gabriel © REUTERS

De toevloed van asielzoekers in Duitsland leidt onder meer tot onenigheid binnen de christendemocratische groep CDU/CSU van kanselier Angela Merkel.

CSU, de partij van conservatieve christendemocraten uit Beieren, had 'transitzones' geëist, naar analogie met luchthavens, waar de asielzoekers zouden vastgehouden worden, en van waaruit ze na negatief advies meteen teruggestuurd zouden kunnen worden.

Die transitzones, waar de sociaaldemocraten in de regering en ook kanselier Merkel zelf tegen waren, komen er niet, blijkt na topberaad binnen de regeringscoalitie

Maar er komt wel een tweestromenbeleid. Asielzoekers met grote kans (vooral Syriërs) zullen zoals nu opgevangen worden. Ze worden verdeeld over een groot aantal opvangcentra, en komen in een tragere, grondige procedure terecht.

Maar degenen met weinig kans, bijvoorbeeld afkomstig uit de Balkan, zullen verplicht versast worden naar enkele registratiecentra - de eerste daarvan in Beieren - waar hun aanvraag heel snel behandeld moet worden, en van waar ze, na een negatief resultaat, binnen drie weken het land zullen moeten verlaten.

'Niet-bedreigde Afghanen'

Deze asielzoekers/migranten zullen in het district (Landkreis) van de speciale centra vrij kunnen bewegen (ze komen niet in transit terecht), maar als ze de Landkreis verlaten, verliezen ze hun recht op een uitkering.

Bij deze groep zouden ook veel Afghanen terechtkomen, die nu de tweede grootste groep asielaanvragers vormen. Regeringsleden hebben al gezegd dat vele van deze Afghanen uit "veilige delen" van dat land vluchten, en niet omwille van lijfsbehoud.

De overeenkomst werd, meldt Der Spiegel, zowel door CSU als door de sociaaldemocratische SPD als een overwinning voorgesteld. Horst Seehofer, CSU-leider en premier van Beieren, had het over maatregelen die de aantallen asielzoekers "beperken en mogelijkerwijs terugbrengen". SPD-vicekanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel noemde het nieuwe plan: "Hulp, controle, orde".

Volgens de recentste cijfers zijn er dit jaar al 758.000 vluchtelingen in Duitsland geregistreerd. Het ooit vooropgestelde getal van 800.000 in 2015 zal wellicht deze maand overschreden worden.

(RR)

Onze partners