Duitse politicus deelt -ondanks doodsbedreigingen- huis met vluchtelingen

15/07/15 om 10:29 - Bijgewerkt om 19:06

De Duitse CDU- politicus Martin Patzelt, partijgenoot van Bondskanselier Angela Merkel, heeft twee asielzoekers uit Eritrea in huis genomen. 'Enkel wanneer burgers zich engageren zal de vluchtelingencrisis opgelost geraken.'

Duitse politicus deelt -ondanks doodsbedreigingen-  huis met vluchtelingen

Vluchteling uit Eritrea © Reuters

Martin Patzelt (CDU) woont in een klein dorp, Briesen, niet zo ver van Frankfurt. Zijn groot citroengeel huis telt sinds kort twee nieuwe bewoners: de 19-jarige Haben en de 24-jarige Awet, beide afkomstig uit Eritrea, schrijft de Duitse krant Die Welt.

'Elke zondag gaan mijn man en ik naar de kerk', vertelt de vrouw van Patzelt. 'Ieder nieuw gezicht valt onmiddellijk op en zo raakten we in gesprek met Haben en Awet. Na enkele etentjes vroegen de jongemannen of ze bij ons konden intrekken en we hebben ja gezegd', vult Martin Patzelt aan.

'We willen hen helpen hun leven op te bouwen in Duitsland en de taal te leren, zodat ze straks zelfstandig kunnen leven in Duitse maatschappij. Net zoals onze eigen kinderen.' De Patzelts hebben vijf volwassen kinderen en tien kleinkinderen. Eén zoon woont nog in het ouderlijk huis en deelt nu de zolder met Haben en Awet.

Doodsbedreigingen

Patzelt pleit al langer voor een humaner asielbeleid, hij is geen voorstander van massale opvangplaatsen. In een open brief daagde hij Groen-politicus Hans-Christian Ströbele, die onlangs extra middelen vroeg voor de opvang , uit om ook vluchtelingen in huis te nemen. Ook andere burgers stelde hij voor asielzoekers op te vangen.

Van Ströbele ontving de engageerde politicus geen antwoord, wel werd hij overspoeld met reacties van (verontwaardigde) burgers die hem zelfs met de dood bedreigde. 'Velen vinden het een schande om zelfs de gedachte om een vluchteling in huis te nemen, in overweging te nemen', zegt Patzelt aan Die Welt. 'Toch zullen we een oplossing moeten vinden voor de vele nieuwkomers die onze kant opkomen.'

Negatieve gevoelens tegenover migranten nemen toe in Duitsland, het Europese land dat een van de meeste asielaanvragen binnenkrijgt. De Duitse overheid kondigde in mei aan dat het land in 2015 al meer dan 400.000 aanvragen ontving, tegenover 202.000 aanvragen in heel 2014.

De familie ontvangt honderd euro per vluchteling per maand voor voeding en andere uitgaven. Deze manier van opvang is goedkoper dan vluchtelingentehuizen (wat ongeveer 2.000 euro per maand kost).

Noord-Korea van Afrika

Haben en Awet ontvluchtten hun dictatoriale thuisland zo'n anderhalf jaar geleden. 'Het Noord-Korea van Afrika', zo wordt Eritrea ook wel genoemd. Nergens ter wereld wordt de media zo streng gecontroleerd als in het Oost-Afrikaanse land. Volgens cijfers van de Vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) ontvluchten 2.000 Eritrieeërs maandelijks het land. Grootste oorzaak voor hun vertrek is het regime van president Isas Afewerki, hij regeert het land met ijzeren hand sinds 1993 (het jaar waarin Eritrea onafhankelijk werd van Ethiopië).

'Nergens in Eritrea voelt men zich veilig. Dag of nacht: ze kunnen je elk moment komen halen en meeslepen voor militaire dienst', vertelt Haben. 'Zelfs zesjarige kinderen vluchten.' Haben liep te voet naar de grens met Soedan en Awet vluchtte met een jeep de woestijn. Via Libië bereikten ze Europa. Pas in Frankfurt leerde ze elkaar kennen: 'Sindsdien zijn we als broers.'

Onze partners