Duitse Onderwijsminister wil niet aftreden na plagiaatschandaal

06/02/13 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

De Duitse minister van Onderwijs, Annette Schavan, verliest haar doctoraat. Volgens de universiteit van Düsseldorf pleegde de politica plagiaat. Zij wil alvast niet weten van aftreden.

Duitse Onderwijsminister wil niet aftreden na plagiaatschandaal

© Belga

Annette Schavan, Duits minister van Onderwijs en partijgenote van Angela Merkel, wil momenteel haar post als minister nog niet opgeven. "De beslissing van de universiteit van Düsseldorf zal ik niet aanvaarden, en ik zal er een klacht tegen indienen", klinkt het bij de christendemocratische minister. Meer uitleg wilde de minister er niet over geven.

Schavan denkt er momenteel nog niet aan om een stap opzij te zetten. Al vrezen bronnen binnen de CDU dat de politieke druk op den duur onhoudbaar zal worden voor Schavan. Ook bij de oppositie gaan er steeds meer stemmen die Schavan vragen af te treden.

Diploma terug naar afzender

Na een langdurig onderzoek van bijna negen maanden, besliste de universiteit om de vrouw haar doctoraat ontnemen. De onderwijsinstelling spreekt van "systematisch en opzettelijk' plagiëren in het proefschrift. Het zou gaan om verkeerdelijk citeren en het onvolledig of incorrect weergeven van bronnen.

Schavan is trouwens niet de eerste Duitse minister die verwikkeld raakt in een plagiaatschandaal. Ook de voormalige minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg, moest zijn phD. terugsturen richting universiteit.

De Duitse minister heeft nu formeel een maand om een procedure voor de rechtbank te beginnen. Pittig detail: de Onderwijsminister heeft zelf altijd veel energie fraude in het onderwijs bestreden en heeft het onderzoek van de Düsseldorfse universiteit zelf mee opgestart. (Belga/EA)

Onze partners