Duitse minister waarschuwt voor stigmatisering van vluchtelingen

Thomas de Maizière © Belga Image

Na de aanslagen van de voorbije dagen waarschuwt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière ervoor om vluchtelingen in het algemeen van terrorisme te verdenken.

‘We spreken momenteel van 59 vooronderzoeken wegens de verdenking op betrokkenheid bij terroristische structuren, terwijl er vele honderdduizenden nieuwkomers zijn’, zei Thomas de Maizière tegen de Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Nog volgens de minister is het overgrote deel van de gevallen de aanwijzing voor terrorisme onwaar gebleken.

De Maizière beklemtoont dat de opname van vluchtelingen moet blijven afhangen van de nood aan bescherming. Dat komt volgens hem ook de binnenlandse veiligheid ten goede. ‘We kunnen al voor de inreis een veiligheidscontrole uitvoeren. Dat beschouw ik als de juiste weg en daaraan werken we’, luidt het. De overheid doet ook inspanningen om de instroom van vluchtelingen ‘duurzaam op een laag niveau te houden’. De minister pleit ervoor om enerzijds de buitengrenzen beter te beschermen en anderzijds ‘een gepast aantal vluchtelingen uit crisisgebieden op veilige en wettelijke wijze op te nemen in Europa en in Duitsland’.

Duitse minister waarschuwt voor stigmatisering van vluchtelingen
© Belga Image

Bondskanselier Angela Merkel, die momenteel op vakantie is in het Oost-Duitse Uckermarck, wordt permanent op de hoogte gehouden van het lopende onderzoek.

Asieldebat

Bij drie van de vier aanvallen die Duitsland de voorbije week opschrikten, waren de daders asielzoekers, wat ongetwijfeld het asieldebat in Duitsland zal doen oplaaien.

De bomaanslag in Ansbach zondagavond was het werk van een 27-jarige vluchteling uit Syrië. Hij kwam om het leven, twaalf mensen raakten gewond. De vermoedelijke dader zou volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken worden uitgezet naar Bulgarije.

Duitse minister waarschuwt voor stigmatisering van vluchtelingen
© Belga Image

De steekpartij in Reutlingen eerder op de dag, waarbij een 21-jarige Syrische asielzoeker een 45-jarige vrouw doodde met een dönermes, zou volgens de politie een passioneel drama geweest zijn. De man die vorige maandag reizigers met een bijl aanviel op een trein nabij Würzburg, was een 17-jarige Afghaan die als niet-begeleide asielzoeker Duitsland was binnen gekomen.

Veiligheid

Drie van de vier aanvallen (Würzburg, München en Ansbach) gebeurden ook in de deelstaat Beieren. De Beierse minister-president Horst Seehofer kondigt aan dat zijn regering dinsdag aan de Tegernsee bijeenkomt om over veiligheid te spreken. ‘Beieren beleeft dagen van gruwel’, zegt de CSU-politicus. Hij dringt aan op een ‘snel en volledig onderzoek’ van de misdaden. ‘De rechtsstaat zal niet wijken’, voegt hij eraan toe.

De Beierse minister van Justitie Winfried Bausback deelt de mening van zijn collega van Binnenlandse zaken Joachim Herrmann ‘dat de islamitische terreur Duitsland bereikt heeft’. Hij pleit op zijn Facebookpagina voor een verdere versterking van de veiligheidsdiensten en een verbetering van de opsporingsmethoden op internet en in sociale netwerken. ‘Ook bij de regels van het verblijfsrecht en bij de strafrechtelijke vervolging zijn extra maatregelen nodig. Noch Europa noch Duitsland kan afzien van een controle op grenzen en migratie’, schrijft hij.

Oktoberfest

De burgemeester van München pleit intussen voor scherpere veiligheidsmaatregelen tijdens het Oktoberfest. Een rugzakverbod is een van de mogelijke pistes, zei hij op de radiozender Bayern 2. ‘Volgens mij zouden de mensen daar begrip voor hebben’.

De schutter in een winkelcentrum in München had honderden kogels bij zich in zijn rugzak, terwijl de vermoedelijke dader van de zelfmoordaanslag in Ansbach een rugzak gebruikte om zijn springtuig te vervoeren. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content