Duitse minister van Onderwijs wil dat "Mein Kampf" in scholen gebruikt wordt

24/12/15 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:31

De nieuwe editie van "Mein Kampf" van Adolf Hitler moet gebruikt worden als leerstof in de Duitse scholen. Dat zei de Duitse minister van Onderwijs, Johanna Wanka, donderdag in de krant Passauer Neue Presse.

Duitse minister van Onderwijs wil dat "Mein Kampf" in scholen gebruikt wordt

Archiefbeeld © BELGAIMAGE

Hitler schreef "Mein Kampf", een antisemitisch pamflet en een vooruitspiegeling van wat hij later als Reichsführer ook in de praktijk bracht, in 1924. Het boek mocht gedurende zeven decennia na de Tweede Wereldoorlog niet verschijnen in Duitsland uit respect voor de slachtoffers van de Holocaust. De nieuwe editie van Hitlers beruchte boek verschijnt in januari en bevat duizenden annotaties en commentaren van historici.

"Het boek is geschreven in een universele, begrijpbare taal", zegt CDU-minister Wanka. Als het boek opnieuw verschijnt, zal er volgens Wanka opnieuw een debat uitbreken en het is volgens haar dan goed dat kinderen in de scholen kunnen deelnemen aan dat debat. "Kinderen zullen er vragen bij hebben en het is goed dat ze dat in de klas kunnen bespreken."

Ook de vereniging van Duitse leerkrachten is te vinden voor het gebruik van een geannoteerde versie van "Mein Kampf" in het middelbaar onderwijs. Volgens de voorzitter van de vereniging, Josef Kraus, helpt de studie van die tekst om de jongeren immuun te maken voor het extremisme. Joodse groeperingen in Duitsland zijn dan weer niet te vinden voor de heruitgave van het beruchte boek. Zij vrezen dat het extremisme in het land opnieuw de kop zal opsteken. (Belga/NSK)

Onze partners