‘Poetin is rationeler dan Trump’

De Duitse ex-bondskanselier Gerhard Schröder © Gettyimages

‘We hadden de Turken veel meer aan de EU moeten binden’, zegt de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD).

Dit najaar kiest Duitsland een nieuw parlement. De afgelopen maanden kreeg de sociaaldemocratische SPD in veel peilingen een boost. Die lijkt ze te danken aan haar nieuwe kopman Martin Schulz. Toch ging de SPD achteruit bij de recente deelstaatverkiezingen in Saarland. Is Schulz’ momentum al voorbij?

GERHARD SCHRÖDER: Het was maar een regionale verkiezing en dan nog in de kleinste deelstaat van het land. In Duitsland hebben we de neiging om elke lokale verkiezing als een referendum over de nationale politiek te zien. Dat is onterecht.

Bij de voorzittersverkiezingen kreeg Schulz bijna 100 procent van de stemmen. Het kan toch niet dat iedereen binnen de SPD hem steunt?

SCHRÖDER: De partij wil eindelijk nog eens winnen en weet dat je daarvoor met gesloten rangen naar de kiezer moet trekken. Daarom heeft de SPD er een gedacht van gemaakt: met Schulz willen en kunnen we winnen.

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoette onlangs Merkel. Hij zei toen dat Amerika niet langer wil betalen voor de verdediging van Europa.

SCHRÖDER: Duitsland neemt haar verantwoordelijkheid toch? Ik zou tegen Trump zeggen dat hij naar ons budget voor ontwikkelingssamenwerking moet kijken. Duitsland geeft niet genoeg, maar veel meer dan Amerika. De Amerikanen denken dat je veiligheid alleen met een sterk ontwikkeld leger kan afdwingen. Maar de vluchtelingencrisis heeft aangetoond dat je vluchtelingen niet kan tegenhouden met militaire middelen.

U kent de Russische president Vladimir Poetin goed en noemt hem zelfs een vriend. Net als Trump is hij een autoritaire macho. Zullen die twee goed met elkaar opschieten?

SCHRÖDER: Ik ken Trump niet persoonlijk, maar het lijken mij twee heel andere persoonlijkheden. Poetin is duidelijk veel rationeler.

Onlangs betoogden tienduizenden Russen tegen de corruptie en het nepotisme. Hoewel die betogingen vreedzaam verliepen, werden honderden jongeren gearresteerd.

SCHRÖDER: Natuurlijk was dat niet goed. Een samenleving moet open zijn en tegen corruptie strijden. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wil een deel van de Russen meer moderniseren, maar een groot deel van hen snakt vooral naar stabiliteit. Een goed politicus moet die twee strekkingen verenigen.

U hebt ook goede contacten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die vergeleek de Duitse regering onlangs met nazi’s.

SCHRÖDER: Erdogan is daarmee zwaar in de fout gegaan. Die vergelijking was onzinnig, kwetsend en historisch compleet fout. De Duitse regering heeft het goed aangepakt door rustig te reageren.

Als bondskanselier wilde u dat Turkije toetrad tot de EU. Hebt u daar spijt van?

SCHRÖDER: Integendeel! We hebben de afgelopen jaren niet genoeg inspanningen geleverd om de Turken aan de EU te binden. Sinds 2005 heeft de CDU het altijd over een geprivilegieerd partnerschap tussen Turkije en de EU gehad en niet over een lidmaatschap. Daardoor zijn niet alleen Erdogan, maar ook de liberale Turken van ons vervreemd.

Merkel lijkt niet zo’n goede band met Poetin en Erdogan te hebben als u. Hoe belangrijk zijn persoonlijke relaties?

SCHRÖDER: Machtspolitici respecteren elkaar doorgaans en dat geldt ook voor hen. Uiteindelijk spelen geopolitieke belangen een veel grotere rol.

‘Vluchtelingen kun je niet tegenhouden met een leger.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content