Duitse eurosceptici flirten met kiesdrempel

21/09/13 om 09:10 - Bijgewerkt om 09:10

In Duitsland is een nieuwe partij in opmars. Alternative für Deutschland is een eurosceptische formatie, die in opiniepeilingen rond de kiesdrempel schommelt. De doorbraak van de partij kan bondskanselier Angela Merkel haar meerderheid kosten.

Duitse eurosceptici flirten met kiesdrempel

AfD-leden verbranden valse eurobriefjes © ImageGlobe

In Duitsland neemt de eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) zondag voor de eerste keer deel aan de Bondsdagverkiezingen. In een recente enquête van het Duitse peilingsinstituut INSA haalt de partij nipt de kiesdrempel van 5 procent. In eerdere peilingen haalde de formatie slechts 2,5 tot 4 procent.

Dat resultaat is des te opmerkelijker, omdat AfD pas werd opgericht in februari. Een groot deel van hun kiespubliek zou afkomstig zijn van de rechtse regeringspartijen FDP en CDU. Volgens de peiling zou de partij 22 procent van haar kiezers halen bij de liberale FDP en 16 procent bij de christendemocratische CDU. Maar de nieuwe formatie kan bovenal mensen bekoren die bij eerdere verkiezingen thuis zijn gebleven.

Duitsland uit eurozone

De formatie zegt geen tegenstander te zijn van Europese integratie, maar ze wil dat Duitsland uit de eurozone stapt. Daarnaast is de partij voorstander van directe democratie op Zwitserse leest. Waarnemers situeren AfD aan de rechterzijde van het politieke spectrum.

Als de partij een zetel haalt in de Bondsdag, is dat wellicht een probleem voor bondskanselier Angela Merkel (CDU). Merkel heeft steeds verklaard dat ze in een derde ambtstermijn bij voorkeur haar regering met de FDP wil verderzetten. Uit de peiling van INSA blijkt dat die zwart-gele coalitie door de doorbraak van AfD haar meerderheid verliest. (YD)

Lees meer over:

Onze partners