Duitse deelstaten krijgen maandelijks 670 euro per vluchteling

25/09/15 om 02:10 - Bijgewerkt om 02:11

De Duitse federale regering gaat bijkomende middelen vrijmaken om de deelstaten te steunen bij de opvang van vluchtelingen. De deelstaten krijgen vanaf 2016 een vergoeding van 670 euro per vluchteling per maand.

Duitse deelstaten krijgen maandelijks 670 euro per vluchteling

Bondskanselier Merkel en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel tijdens de ontmoeting met de leiders van de deelstaten © REUTERS

Dat maakte bondskanselier Angela Merkel bekend na een onderhoud met de eerste ministers van de zestien deelstaatregeringen.

Volgens de bondskanselier verhoogt de federale regering haar steun aan de deelstaten in 2016 met in totaal zowat vier miljard euro. Merkel had eerder al verklaard dat Duitsland zich aan 800.000 vluchtelingen verwacht. De behandeling van een dossier neemt gemiddeld vijf maanden in beslag, het bedrag van 670 euro slaat op die behandelingsperiode. Voor het lopend jaar zou nog één miljard extra naar de deelstaten gaan.

'Ademruimte'

Merkel zei dat de uitgewerkte regeling meer ademruimte geeft aan de deelstaten. Door te kiezen voor een vast bedrag per vluchteling, neemt de federale regering immers het financiële risico voor de verwerking van de asielaanvragen grotendeels op zich en kunnen de deelstaten volgens haar hun inspanningen beter plannen.

Er wordt volgens het voorstel in totaal ook 500 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de bouw van sociale woningen. Daarnaast wordt er ook 350 miljoen euro vrijgemaakt voor de hulp aan onbegeleide minderjarige vluchtelingen. Er komen verder nog extra middelen voor de uitbreiding van kinderdagverblijven.

De voorstellen zouden gerealiseerd worden zonder dat de begroting in het rood gaat.

De maatregelen moeten wel nog goedgekeurd worden in het parlement

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners