Duitse conservatieven willen visumplicht herinvoeren voor Balkanlanden

06/08/15 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

In Duitsland steekt de roep om een herinvoering van de visumplicht voor Balkanlanden opnieuw de kop op. 'Het massale misbruik van het asielrecht door burgers uit Balkanlanden moet gestopt worden.'

Duitse conservatieven willen visumplicht herinvoeren voor Balkanlanden

Hans-Peter Friedrich (CSU) © REUTERS

'Het massale misbruik van het asielrecht door burgers uit Balkanlanden moet gestopt worden, en wel voor ze naar ons komen', zo pleitte het conservatieve parlementslid en voormalig minister Hans-Peter Friedrich in de populaire krant Bild. 'De visumplicht voor deze landen moet spoedig heringevoerd worden', betoogde Friedrich die erop wijst dat de Europese wetgeving die mogelijkheid uitdrukkelijk toestaat.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken, die momenteel vicefractieleider van de conservatieve regeringspartij CDU/CSU is, vindt ook dat de toetredingsonderhandelingen met deze landen moeten stoppen indien ze niets ondernemen om de toestroom aan te pakken. De coalitiepartners van CDU/CSU, de sociaaldemocratische SPD, zouden dan weer gewonnen zijn voor de uitreiking van arbeidsvergunningen aan vluchtelingen uit de Balkan, die in Duitsland aan de slag kunnen aan een loon dat hoger ligt dan het minimumloon. Het aantal visa moet volgens de SPD wel begrensd kunnen worden.

Ook Wathelet (cdH) dreigde met opschorting visumliberalisering

Europa schrapte sinds 2009 de visumplicht voor Servië, Macedonië, Montenegro, Albanië en Bosnië-Herzegovina. Zo kunnen hun inwoners maximaal drie maanden in de Schengenzone verblijven. De opheffing zorgde in 2010 al voor een plotse opstoot van Servische en Macedonische asielzoekers in België.

Toenmalig staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) dreigde toen ook al met de opschorting van de visumliberalisering. Ditmaal zijn voornamelijk Kosovaren verantwoordelijk voor de exploderende statistieken. In het eerste kwartaal van dit jaar ontvingen de EU-lidstaten maar liefst 49.000 asielaanvragen van Kosovaren. Negen op tien aanvragen werden geregistreerd in twee landen: Duitsland en Hongarije. Voor Kosovo is de visumplicht nog niet afgeschaft. (BELGA/NSK)

Lees meer over:

Onze partners