Duits president neemt ontslag

31/05/10 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Horst Köhler doet dat na controversiële uitspraken over de inzet van het Duits leger in Afghanistan.

De Duitse president Horst Köhler heeft maandag zijn ontslag ingediend na controversiële uitspraken over de inzet van het Duits leger in Afghanistan.

Köhler had na zijn terugkeer van een bezoek aan Afghanistan, waar 4.500 Duitse soldaten actief zijn, gezegd dat Duits militair engagement in het buitenland soms ook nodig is om economische belangen te verdedigen.

'In het uiterste geval kan militaire inzet nodig zijn om onze belangen te waarborgen, bijvoorbeeld vrije handelswegen', zo verklaarde Köhler in een radio-interview.

Die uitspraken zorgden voor ophef in Duitsland. Volgens Köhler hadden ze evenwel geen betrekking op de inzet van de Bundeswehr in Afghanistan, maar maandag kondigde hij tijdens een korte verklaring op de televisie zijn ontslag aan.

Köhler (67) werd in 2004 verkozen tot Duits bondspresident, een voornamelijk ceremoniële functie. Op 23 mei van vorig jaar werd hij herkozen voor een termijn van vijf jaar.

Köhler is lid van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, en een voormalig directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Hij treedt met onmiddellijke ingang terug als president. Voorzitter Jens Böhrnsen van de Bundesrat neemt tijdelijk het presidentschap waar tot er een opvolger is voor Köhler.

Onze partners