Duits parlement keurt Europees begrotingspact goed

© Reuters

De Bundestag (het Duitse lagerhuis), en de Bundesrat stemden niet alleen voor het begrotingspact, maar ook voor de inwerkingtreding van het noodfonds ESM. In beide kamers was een tweederde meerderheid nodig.

In de Bundesrat stemden vijftien van de zestien deelstaatregeringen voor. Enkel Brandenburg, waar SPD en Die Linke regeren, stemden tegen.

Schuldencrisis overwinnen
Ook in de Bundestag werd dankzij de steun van twee van de drie oppositiepartijen – de sociaal democraten (SPD) en de groenen – de tweederde meerderheid ruimschoots gehaald. Daar stemden de Linkse partij en enkele individuen, onder meer van de liberale FDP en zelfs van Merkels partij CDU, tegen.

Volgens bondskanselier Angela Merkel toont de stemming aan dat Duitsland de schuldencrisis wil overwinnen en dat “Europa onze toekomst is”.

Merkel haast zich

In Duitsland start zaterdag het parlementaire zomerreces. Bondskanselier Merkel, die de afgelopen twee dagen in Brussel was voor de tweedaagse Europese top, moest zich reppen om op tijd in Berlijn te zijn voor de stemmingen in het parlement.

12.000 klachten
Nu de Bondsraad en Bondsdag groen licht hebben gegeven, kan enkel nog het Duitse Grondwettelijk hof de Duitse steun voor het begrotingspact teniet doen. Daar zijn al 12.000 klachten binnengelopen tegen het Europese reddingscenario. (Belga/TV)

Na de Bundestag heeft vrijdagavond ook de Duitse Bundesrat, waarin de deelstaatregeringen zitten, het Europese begrotingspact goedgekeurd. Alleen het Duits grondwettelijk hof kan de zaak daar nu nog tegenhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content