Duikers vinden 48 lijken in één ruimte aan boord van Zuid-Koreaanse ferry

26/04/14 om 04:13 - Bijgewerkt om 04:13

Aan boord van de gezonken Zuid-Koreaanse ferry Sewol hebben duikers in één slaapzaal 48 lijken gevonden. Het waren allemaal studentes die vermoedelijk die ruimte in vluchtten toen het schip slagzij maakte.

Duikers vinden 48 lijken in één ruimte aan boord van Zuid-Koreaanse ferry

Reddingswerkers aan de slag op de plek waar op 16 april de Zuid-Koreaanse ferry Sewol zonk. © REUTERS

De slachtoffers in de slaapzaal dragen allemaal zwemvesten, zeiden de duikers aan de BBC. Dat draagt bij aan de veronderstelling dat de groep op zoek was naar een uitweg, de verkeerde keuze maakte en opgesloten raakte in de slaapzaal toen het water de terugweg afsneed.

De Sewol zonk op 16 april, met 476 mensen aan boord. 174 opvarenden werden gered. Tot nog toe zijn 183 lijken geborgen. De meeste (vermoedelijke) slachtoffers zijn leerlingen van een middelbare school ten zuiden van de hoofdstad Seoel.

Schip ligt 73 meter diep

In Zuid-Korea is er behoorlijk wat kritiek op de bergingsoperatie. Die zou te langzaam verlopen.

De duikers zeggen echter dat ze in bijzonder moeilijke omstandigheden moeten werken. De duikers kunnen per afdaling niet meer dan tien minuten in het schip zoeken. "Het is zeer stresserend", zei marinekapitein Kim Jin Hwang aan de BBC.

Overal in het scheepswrak drijven er brokstukken en meubelen rond. De Sewol ligt 73 meter diep op zijn kant op de zeebodem. De waterdruk zorgt ervoor dat ze de deuren niet of nauwelijks open kunnen. Vaak moeten de duikers patrijspoorten breken om binnen te kunnen en vervolgens tegen de stroming binnenin het wrak vechten.

Van de 11 ruimtes aan boord van de Sewol zijn er tot nog toe 35 doorzocht. "Stel je maar eens een kamer voor die op haar zij ligt", zei een van de duikers die de 48 meisjeslijken vonden aan het persagentschap AP. "Alles drijft rond, het is zeer moeilijk om te weten wat wáár is."

Lees meer over:

Onze partners