Duikers bergen zwarte dozen gecrashte Airbus AirAsia

12/01/15 om 07:07 - Bijgewerkt om 08:20

In de Javazee in Indonesië hebben duikers de zwarte dozen geborgen van het neergestorte toestel van AirAsia.

Duikers bergen zwarte dozen gecrashte Airbus AirAsia

Zoektocht naar wrak AirAsia QZ8501 © Reuters

Duikers hebben de zwarte dozen geborgen van het toestel van AirAsia dat eind december in Indonesië is neergestort. Dat deelt het hoofd van het agentschap voor zoek- en reddingsacties, Bambang Sulistyo, mee. Op de eerste zwarte doos die gevonden werd, staat de technische informatie van de vlucht opgeslagen.

En iets later werd ook de tweede doos gevonden. Deze bevat opnames van gesprekken van de piloten van het gecrashte vliegtuig.

Volgens de duikers zaten de dozen vast tussen wrakstukken op de bodem van de Javazee. De zwarte doos werd gevonden aan de hand van signalen die enkele dagen geleden voor het eerst werden opgevangen. Een zoekschip kon zogenaamde 'pings' waarnemen op driehonderd meter van de plaats waar eerder de staart werd teruggevonden.

Slechte weersomstandigheden

Op zondag 28 december stortte de Airbus A320 onderweg van Surabaya naar Singapore, neer met 162 personen aan boord. Slechte weersomstandigheden zijn vermoedelijk de oorzaak, want kort voor de crash had de piloot nog gevraagd of hij hoger mocht vliegen om het slechte weer te ontwijken. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners