Droogte: Somaliërs vluchten naar Ethiopië

07/07/11 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:51

Somalië wordt momenteel getroffen door een ernstige droogte. Wie kan, begint aan de tocht naar één van de vluchtelingenkampen in Ethiopië. Maar die zitten overvol.

Droogte: Somaliërs vluchten naar Ethiopië

© Reuters

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties zegt dat in de vluchtelingenkampen in Dolo Ado in het zuidoosten van Ethiopië ondertussen al meer dan 110.000 Somaliërs zijn toegestroomd. Dagelijks komen er nog eens zo'n 1.600 bij.

De Somaliërs ontvluchten de droogte in hun land en hopen in de vluchtelingenkampen op kracht te kunnen komen. Judith Schuler van het WFP vertelt dat de meeste vluchtelingen enorm verzwakt zijn. De meeste hebben dagen gestapt en zijn volledig ondervoed. Volgens Schuler zijn het dan nog de sterksten die tot in de kampen geraken. Veel Somaliërs zijn al te zwak of te arm om aan de gevaarlijke tocht te beginnen. Hun lot is onbekend.

Ook de vrachtwagens en chauffeurs die het voedsel en de noodhulp naar de kampen moeten brengen wagen hun leven. Rebellen liggen altijd op de loer om de transporten aan te vallen. Maar de chauffeurs blijven vastberaden om de voedselbedeling vlot te laten verlopen.

De Hoorn van Afrika gaat momenteel door één van de droogste periodes in 60 jaar tijd. Vooral Somalië, Ethiopië en Kenia hebben het zwaar te verduren. (INM)

Onze partners