Drone in het Witte Huis was dronkenmansactie

27/01/15 om 23:21 - Bijgewerkt om 23:29

De drone die in de nacht van zondag op maandag in de tuin van het Witte Huis crashte, werd bestuurd door een dronken spion.

Drone in het Witte Huis was dronkenmansactie

De neergestorte drone © Reuters

De drone, een soort helikopter die plusminus 60 centimeter groot is en die populair is bij amateurs, zorgde om even na 3 uur maandagochtend voor verhoogde paraatheid rond en in het Witte Huis, waar de president niet aanwezig was. De volgende ochtend meldde de dader zich eerst telefonisch en later fysiek bij de autoriteiten.

De uitleg gaat nu volgens The New York Times als volgt. De man, die werkt bij een inlichtingendienst, was zich met een vriend aan het bezatten toen hij op het idee kwam een proefvlucht te ondernemen met diens drone. Ergens geraakte hij de controle over het toestel kwijt. Hij was er toen al bezorgd over dat het apparaat op het Witte Huis zou landen. Hij sms'te met vrienden en had het over die mogelijkheid.

'Het goede behouden'

De volgende ochtend kon hij op het tv-journaal vaststellen dat zijn vrees bewaarheid werd. Hij meldde zich bij de autoriteiten die hem aan een uitgebreide ondervraging onderwierpen. Ook werden zijn verklaringen vergeleken met wat beveiligingscamera's toonden.

De onderzoekers nemen de versie van de man voor waar aan, wat niet belet dat minder dronken bedieners van drones hebben kunnen vaststellen dat het Witte Huis niet tegen dergelijke apparaten beveiligheid is.

De president werd hierover tijdens zijn buitenlandse trip ondervraagd. Hij zei dat er wetgeving nodig was om het gebruik van drones in goede banen te leiden, zodat "we het goede behouden en het slechte tot een minimum beperken".

Lees meer over:

Onze partners