'Drone-aanvallen in de VS zijn mogelijk'

06/03/13 om 03:27 - Bijgewerkt om 03:27

Volgens VS-minister van Justitie Eric Holder zijn er omstandigheden denkbaar waarin drones ingezet kunnen worden om mensen uit te schakelen binnen de Amerikaanse landsgrenzen.

'Drone-aanvallen in de VS zijn mogelijk'

© Reuters

Holder stelde dat in een brief aan de Republikeinse Senator Rand Paul. Die had eerder zelf per brief gevraagd aan John Brennan, president Barack Obama's kandidaat-directeur voor de CIA, of zulke aannvallen met onbemande vliegtuigen mogelijk zijn.

"Ik veronderstel dat het mogelijk is om jezelf buitengewone omstandigheden in te denken waarin het onder de grondwet en de toepasbare wetgeving noodzakelijk en gepast is voor de president om het leger toestemming te geven voor het gebruik van dodelijk geweld binnen het territorium van de verenigde Staten", schreef Holder.

Eigen burgers doden

De drone-aanvallen werden een heet hangijzer in de Senaatshoorzittingen over Brennan nadat een geheime nota van Justitie lekte waarin uitgelegd wordt onder welke omstandigheden de VS haar eigen burgers mag doden in de oorlog tegen het terrorisme. Niet alleen het Amerikaanse leger, maar ook de CIA gebruikt drones.

Holder preciseerde in een apart schrijven aan Paul dat de CIA niet de bevoegdheid heeft om tot drone-aanvallen over et gaan in eigen land. Die autoriteit behoort alleen de president toe.

Holder schrijft dat hij hoopt dat geen enkele president ooit dat bevel zal moeten geven, maar dat er mogelijk geen ander keuze zal zijn als het erop aan komt om een herhaling van 'catastrofale aanvallen' als Pearl Harbor en 9/11 te voorkomen.

4500 slachtoffers

Onder Obama's presidentschap is het Amerikaanse gebruik van drones in landen als Pakistan en Jemen fel toegenomen. Volgens sommige schattingen zouden daar tot 4500 doden bij gevallen zijn.

Onze partners