Drie van zes verdachten moord op Palestijnse tiener hebben bekend

07/07/14 om 17:28 - Bijgewerkt om 17:28

Drie van de zes extremistische joden die zijn gearresteerd voor de ontvoering en het levend verbranden van een Palestijnse tiener in Oost-Jeruzalem, hebben bekend.

Drie van zes verdachten moord op Palestijnse tiener hebben bekend

Tariq Abu Khder, neef van de vermoorde Mohammed Abu Khder, werd in elkaar geslagen door de Israëlische grenspolitie. © BELGAIMAGE

Drie van de zes extremistische joden die zijn gearresteerd voor de ontvoering en het levend verbranden van een Palestijnse tiener in Oost-Jeruzalem, hebben bekend, zo heeft de Israëlische radio gemeld.

De drie hebben deelgenomen aan een reconstructie van de misdaad. De zes zijn zondag gearresteerd en hun detentie is volgens hun advocaten voor vijf tot acht dagen verlengd. Premier Benjamin Netanyahu heeft in een telefoontje met de vader van de tiener zijn medeleven aangeboden en beloofd dat de daders voor het gerecht zullen komen.

Drie Israëlische studenten vermoord

Op de Westelijke Jordaanoever in Israël verdwenen drie Israëlische studenten toen ze op weg waren naar Jeruzalem. Zij werden dood teruggevonden. Sinds de verdwijning van de tieners onderzoekt het Israëlische leger systematisch Palestijnse huizen. Al meer dan 150 Palestijnen werden daarbij opgepakt, meldt BBC. Ook Aziz Dweik, Hamas-lid en voorzitter van het Palestijns parlement werd gearresteerd.

Bij die zoektocht viel één slachtoffer. Een 20-jarige Palestijnse man werd geraakt door kogels van het Israëlische leger en stierf. Een andere jongen raakte gewond. Volgens ooggetuigen gooiden Palestijnen stenen naar Israëlische militairen die een vluchtelingenkamp doorzochten. Of het leger reageerde met gerichte schoten of waarschuwingsschoten is onduidelijk.

Uit wraak vermoord?

Er viel in de nasleep van de affaire nog een dodelijk slachtoffer. Het lijk van een Palestijnse tiener werd in een bos bij Jeruzalem gevonden. De familie beschuldigde Israëlische kolonisten ervan de jongen omgebracht te hebben. Israëlische media spraken van een mogelijke vergeldingsactie voor de gewelddadige dood van drie ontvoerde, joodse jongeren.

In de luchtpijp en longen van de 16-jarige werden sporen van rook aangetroffen. Dat deelde de Palestijnse procureur-generaal na een voorlopig autopsierapport mee. Het toont aan dat hij rook heeft ingeademd toen hij nog in leven was.

Neef vermoorde jongen in elkaar geslagen door Israëlisch leger

Alsof de zaak nog niet voor genoeg beroering zorgt, werd de 16-jarige neef van het slachtoffer in elkaar geslagen door de Israëlische grenspolitie. De Verenigde Staten, want de jongen is half-Amerikaans, eisen een onderzoek naar het incident.

Israëlische media hadden over een video bericht waarop te zien zou zijn hoe een Palestijnse jongere door de Israëlische grenspolitie wordt geslagen.

Lees meer over:

Onze partners