Drie Turkse ministers nemen ontslag uit regering-Erdogan

25/12/13 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

De Turkse ministers van Binnenlandse Zaken, Economie en Milieu hebben ontslag genomen na een groot corruptieschandaal, dat de islamitisch-conservatieve regering op haar grondvesten doet daveren.

Drie Turkse ministers nemen ontslag uit regering-Erdogan

Muammer Güler en Zafer Caglayan © AFP

De minister van Economie Zafer Caglayan, de minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler en de minister van Milieu Erdogan Bayraktar namen ontslag nadat bekend raakte dat hun zonen betrokken zijn in een groot corruptieschandaal.

De zoon van Bayraktar was na zijn verhoor opnieuw vrijgelaten. De zonen van de twee andere ministers zijn dan weer in verdenking gesteld en preventief aangehouden voor verduistering, fraude en actieve corruptie in verband met stedelijke ontwikkelingsprojecten en de toekenning van bouwvergunningen.

In totaal zijn 24 mensen aangeklaagd, onder wie zakenmannen en de CEO van de staatsbank Halkbank.

Smerig complot

"Ik verlaat mijn post van minister van Economie zodat licht kan worden geworpen op deze verachtelijke operatie die onze regering viseert", aldus Caglayan. Volgens hem gaat het "duidelijk" om een "smerig complot tegen onze regering, onze partij en ons land".

Ook premier Erdogan hekelde in een reactie al een buitenlands "complot" dat zijn regering wil destabiliseren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de presidentsverkiezingen in juni. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners