Drie mogelijke motieven voor Alpenmoord

12/09/12 om 19:43 - Bijgewerkt om 19:43

De Franse rechercheurs die de viervoudige moord in de Franse Alpen onderzoeken, weerhouden drie pistes.

Drie mogelijke motieven voor Alpenmoord

© AFP

De rechercheurs denken dat het motief voor de moorden te zoeken is in de professionele activiteiten van de vader, de familiale sfeer of de link met Irak, land van afkomst van het gezin Al-Hilli. Dat heeft de procureur van Annecy meegedeeld.

"Het is echter moeilijk de pistes in volgorde van belang te zetten. Dat is afhankelijk van de elementen die de onderzoekers in handen hebben," aldus procureur Eric Maillaud.

Familieruzie?

De broer van Saad, Zaid Al-Hilli, werd reeds als getuige verhoord. Meerdere media hadden gemeld dat de relatie tussen beide broers op zijn zachtst gezegd grondig verzuurd was, mogelijk door een erfeniskwestie. Zaid al-Hilli ontkent dat hij ruzie had met zijn broer en dat hij bij de moorden is betrokken.

De Britse krant Mail on Sunday schreef dat Al-Hilli aan een geheim project van de Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS werkte, maar dat werd later door vrienden en collega's van de man ontkend in de Sunday Telegraph.

Wachten op sleutelgetuige

De 50-jarige Saad al-Hilli uit Claygate in het Engelse Surrey, zijn echtgenote, zijn schoonmoeder en een Franse fietser werden op 5 september in Chevaline bij het meer van Annecy doodgeschoten. Enkel de twee dochters van het echtpaar overleefden de schietpartij.

Naar de dader van het bloedbad is nog steeds zoeken. Maillaud kondigde nog aan dat het zevenjarig meisje, dat de schietpartij overleefde maar zwaargewond raakte, pas gehoord zal worden als haar gezondheidstoestand dat toelaat. Het meisje wordt als een sleutelgetuige beschouwd, omdat ze de enige is die de aanvaller(s) gezien heeft.

In Frankrijk zoeken speurders nog altijd naar een door getuigen gesignaleerde 4X4 en zijn mogelijk traject. Ondertussen zijn de lichamen van de vier slachtoffers aan de betrokken families overgedragen. (Belga/KVDA)

Onze partners