Drie jaar effectief voor Jérôme Kerviel

05/10/10 om 11:29 - Bijgewerkt om 11:29

De voormalige trader van de Franse bank Société Générale wordt verantwoordelijk geacht voor een verlies van 4,9 miljard euro.

Jérôme Kerviel, de voormalige trader van de Franse bank Société Générale, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenistraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief.

Kerviel zadelde zijn ex-werkgever in 2008 op met een recordverlies van 4,9 miljard euro. Hij zou dat gedaan hebben door risicovolle beurstransacties.

De correctionele rechtbank in Parijs verklaarde hem dinsdag schuldig aan misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken, en de frauduleuze invoering van gegevens in een databank.

Tijdens het proces voerde Kerviel aan dat de hiërarchie van de bank op de hoogte was van zijn risicovolle beleggingen en hem daartoe zelfs zou hebben aangemoedigd, maar volgens de rechtbank valt dat niet af te leiden uit de gegevens die de verdediging naar voor bracht.

Tegen Kerviel was een straf van vijf jaar geëist, waarvan vier jaar efectief. Hij kreeg uiteindelijk vijf jaar, waarvan drie effectief. Kerviel (33) werd ook veroordeeld tot het terugbetalen van de verliezen aan de bank.

Onze partners