Drie jaar cel voor Al Jazeera-journalisten

29/08/15 om 16:14 - Bijgewerkt om 17:41

Egypte stuurt drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al Jazeera voor drie jaar de cel in.

Drie jaar cel voor Al Jazeera-journalisten

© reuters

Een Egyptische rechtbank heeft drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al Jazeera veroordeeld tot drie jaar cel voor het werken zonder vergunning en het verspreiden van 'valse ' informatie die schadelijk is voor Egypte.

De drie waren in 2014 in eerste aanleg elk tot zeven jaar cel veroordeeld omdat ze de verboden Moslimbroederschap gesteund zouden hebben.

De veroordeelden zijn de Australische journalist Peter Greste en zijn collega's Mohammed Fahmy en Baher Mohammed. Greste werd begin dit jaar op bevel van president Abdel-Fattah al-Sisi vrijgelaten en het land uitgezet. De Canadees Mohammed Fahmi gaf in ruil voor zijn vrijlating zijn Egyptische staatsburgerschap op, maar mocht het land niet verlaten.

Internationale kritiek

Het vonnis in eerste aanleg had internationaal scherpe kritiek uitgelokt. Tegen de nieuwe uitspraak kan nog één keer beroep aangetekend worden.

"We zullen tegen deze uitspraak in beroep gaan en hopen dat het vonnis wordt teruggedraaid. We gaan nu overleggen met een aantal ambtenaren, aan wie we zullen vragen om de heer Fahmy onmiddellijk uit te wijzen naar Canada," aldus een reactie van Fahmy's advocaat Amal Clooney.

De journalisten, die eind 2013 aangehouden werden, zien zich als slachtoffers van een conflict tussen Egypte en Qatar. Al Jazeera behoort tot de familie die Qatar bestuurt, en de Golfstaat ondersteunt de Moslimbroederschap. Ondertussen is er weer toenadering tussen Caïro en Doha.

Rechter Hassan Farid zei dat het gerechtshof tot de conclusie kwam dat Greste, Fahmy en Mohammed valse berichten hadden verspreid, geen journalisten waren en zonder vergunning hadden gewerkt.

Al Jazeera 'not amused'

Al Jazeera liet al via Twitter weten niet bepaald opgezet te zijn met het vonnis van de Egyptische rechtbank.

(Belga/Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners