Drie doden bij protest tegen 'nieuwe farao' Mohammed Morsi

27/11/12 om 21:24 - Bijgewerkt om 21:24

In Egypte komen opnieuw duizenden mensen op straat om te protesteren tegen president Morsi. Bij de manifesties zijn drie doden gevallen.

Op het Tahrirplein in Caïro hebben zich tienduizenden Egyptenaren verzameld om te betogen tegen het decreet waarmee president Mohammed Morsi zich meer macht toe-eigent. De massabetogingen verhogen de druk op Morsi.

De betoging is de grootste sinds Morsi's verkiezing in juni. Vlak bij de Amerikaanse ambassade viel een derde dode.

Traangas

Zoals ook al de afgelopen dagen het geval was, vonden er opnieuw schermutselingen plaats tussen jongeren, die met stenen gooiden, en politieagenten, die reageerden met traangas.

Volgens een kleine linkse partij is een van haar militanten daarbij omgekomen. Een medische bron bevestigde dit derde overlijden bij de recentste betogingen.

Farao

Ook elders in het land kwam de bevolking op straat. Het land is in crisis sinds Morsi op 22 november besliste om zijn bevoegdheden uit te breiden. Zijn tegenstanders noemen hem vanwege die beslissing een "nieuwe farao", en roepen hem op te vertrekken.

In Alexandrië, de tweede stad van Egypte, kwamen duizenden mensen op straat, maar een tegenbetoging trok eveneens verschillende duizenden betogers. In Caïro werd een pro-Morsibetoging afgeblazen uit vrees voor schermutselingen. (AFP/EE)

Lees meer over:

Onze partners