Drie doden bij crash luchtvaartshow (video)

17/09/11 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Tijdens een luchtvaartshow in het Amerikaanse Reno is een toestel uit de tweede wereldoorlog gecrasht. Daarbij vielen drie doden en minstens 75 gewonden.


Tijdens een luchtvaartshow in Reno, Nevada, verloor de 74-jarige piloot Jimmy Leeward om een nog onbekende reden de controle over zijn P-51 Mustang, een gevechtsvliegtuig dat werd ingezet in de tweede wereldoorlog.

Duikvlucht

Leeward zond nog noodsignalen uit, maar kon niet verhinderen dat zijn toestel crashte. Op de videobeelden hierboven is te zien hoe de piloot een duikvlucht maakt en hoe zijn vliegtuig zich daarna met de neus vooruit in de grond boort, vlak voor de tribunes met duizenden toeschouwers.

De piloot zelf en twee toeschouwers kwamen om het leven. Er vielen ook tientallen gewonden. Sommigen van hen verkeren in levensgevaar. De hulpdiensten vrezen dat het dodental nog kan oplopen.

Grotere ramp voorkomen

Ooggetuigen zeggen dat de piloot zich op het allerlaatste moment nog kon wegmanoeuvreren van de tribunes. Daardoor stortte hij niet op het publiek neer, maar vlak ervoor. De piloot heeft dus een veel grotere ramp kunnen voorkomen. Dezelfde ooggetuigen spraken van bloederige taferelen.

De crash gebeurde tijdens de National Championship Air Races in Reno, één van de drukst bijgewoonde luchtvaartshows ter wereld.

Het toestel dat crashte deed in de tweede wereldoorlog dienst als gevechtsvliegtuig. Het werd aangepast voor een nieuwe carrière op luchtvaartshows. (EE)

Lees meer over:

Onze partners