Dreigingsniveau Groot-Brittanië weer naar beneden bijgesteld

17/09/17 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Bron: Belga

In Groot-Brittannië is het terreurniveau opnieuw verlaagd van 'kritiek' naar 'ernstig'. Dat melden de Britse media op gezag van minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd.

Dreigingsniveau Groot-Brittanië weer naar beneden bijgesteld

© Belga Image

Het dreigingsniveau werd verhoogd tot het hoogste niveau na de aanslag van vrijdag in een metrostation in Londen, waarbij 30 gewonden vielen. Het terreurniveau 4 of 'ernstig' houdt in dat 'een aanslag zeer waarschijnlijk is', aldus BBC. Eerder op de dag had minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd al verklaard dat de aanslag waarschijnlijk niet het werk was van een 'lone wolf'. Over de betrokkenheid van Islamitische Staat (IS) zei ze dat het te vroeg is om conclusies te trekken.

De aanslag van vrijdag, waarbij dertig gewonden vielen, werd wel al opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Op de vraag of IS ook echt achter de aanslag zit, antwoordde Rudd: 'Het is onvermijdelijk dat IS of Daesh (de Arabische naam van IS, nvdr) zich mengt in het debat over aanslagen en probeert de verantwoordelijkheid op te eisen. We hebben nog geen elementen die bevestigen' dat IS ook echt de opdracht gaf voor de aanslag. Ook zijn er geen bewijzen dat er nog verschillende explosieven verspreid zouden liggen op verschillende plaatsen, zoals IS had aangekondigd.

Amber Rudd

Amber Rudd © Reuters

Rudd stelde tijdens het interview ook dat het voor Groot-Brittannië 'een jaar als geen ander' is geweest. 'We hebben vijf ernstige aanslagen meegemaakt en zes aanslagen die werden verijdeld door de politie', stelt ze. Sinds 2013 is het aantal politieagenten in Groot-Brittannië met 23.000 verminderd, maar volgens Rudd is het 'te gemakkelijk' om de stijging van het aantal aanslagen te linken aan de daling van het aantal agenten. 'We hebben te maken met een woest offensief van Daesh dat mensen wil radicaliseren. We moeten erop toezien dat Britse Syriëstrijders niet naar huis terugkeren.'

De minister kondigde ook nog aan dat 24 miljoen pond (28 miljoen euro) zal worden vrijgemaakt voor 'de antiterreuroperaties in heel het land, waar dat nodig is, vooral voor die operaties waar het volk op openbare plaatsen wordt beschermd'.

Rudd haalde ook nog uit naar de Amerikaanse president Donald Trump, die na de aanslag tweette dat de daders van de aanslag gekend waren bij de politie. 'Het is nooit goed om te speculeren over een lopend onderzoek, en dan heb ik het ook over de president van de VS', zei ze. 'Het is pure speculatie.'

Zondag raakte bekend dat een tweede verdachte werd opgepakt voor de aanslag. BBC meldt nog dat de politie zondag opnieuw huiszoekingen heeft uitgevoerd in Sunbury-on-Thames, in de vermoedelijke woning van de eerste verdachte die werd opgepakt.

Onze partners