Dreamliners over de hele wereld aan de grond

17/01/13 om 03:16 - Bijgewerkt om 03:16

Na een internationale reeks problemen met de Boeing 787 Dreamliner, moeten de geplaagde paradepaardjes van Boeing aan de grond blijven.

Dreamliners over de hele wereld aan de grond

© Reuters

De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) heeft alle luchtvaartmaatschappijen in het land opgedragen om hun Boeing 787 Dreamliner-toestellen tot nader order aan de grond te houden. Die beslissing kwam er nadat de toestellen de voorbije twee weken betrokken waren bij verschillende incidenten.

Noodlanding
Het bevel van de FAA heeft in de praktijk enkel betrekking op United Airlines, de enige Amerikaanse maatschappij dat Dreamliners in haar vloot heeft zitten. Het gaat in totaal om zes exemplaren.

Een Boeing 787 van de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways had woensdag een noodlanding moeten maken nadat er rook was opgemerkt in de cockpit. Waarschijnlijk lag een batterijprobleem aan de oorzaak daarvan. Daarop beslisten All Nippon Airways en Japan Airlines de toestellen voorlopig niet meer in te zetten.

Die beslissing wordt nu dus door de Amerikaanse autoriteiten gevolgd. "Voor er nieuwe vluchten worden uitgevoerd, zullen de operatoren aan de FAA moeten aantonen dat de batterijen veilig zijn", zo vermeldt de mededeling.

Ook in Europa

Ook de Europese luchtvaartautoriteit EASA verbiedt voorlopig alle vluchten met de Boeing 787 Dreamliner voor langeafstandvluchten. In Europa vliegt tot dusver alleen de Poolse maatschappij LOT met de Dreamliner. Woensdag zette de maatschappij voor het eerst een toestel in voor een langeafstandsvlucht.

Ook de Indiase luchtvaartautoriteiten vroegen Air India om zijn zes Dreamliners aan de grond te houden.

Jim McNerney, de CEO van Boeing, zegt vertrouwen te hebben in de veiligheid van de Dreamliner."We zullen de komende dagen alle nodige maatregelen nemen om onze klanten en de reizigers te verzekeren van de veiligheid van de 787 en om ervoor te zorgen dat de vliegtuigen opnieuw kunnen worden ingezet."

Het onderzoek dat aan de gang is naar de batterijen van de Boeing 787 kan verscheidene weken duren. (Belga/TV/TE)

Onze partners