Dramatische afstraffing voor Grieks besparingsbeleid

De twee Griekse regeringspartijen, de socialistische Pasok en rechtse Nea Dimokratia, incasseren zeer zware verliezen bij de parlementsverkiezingen in Griekenland.

De exitpolls geven het einde van het traditionele Griekse tweepartijenlandschap aan. Samen scoren ze niet eens 40 procent van de stemmen.

De Grieken straffen de twee regeringspartijen en dus ook het besparingsbeleid af. Pasok en de Nieuwe Democratie zijn immers de formaties die in ruil voor strenge besparingen, noodhulp onderhandelden met Europa en het Internationaal Monetair Fonds.

Samen zouden de twee partijen nog maar goed zijn voor 31 tot 37 procent van de stemmen, zeggen de eerste prognoses. In 2009 waren ze samen goed voor 77,4 procent. Pasok zou 13 tot 17 procent halen, waarmee het de derde formatie zou worden.

Nea Dimokratia wordt de ‘grootste’ formatie. Als deze prognoses realiteit worden, zal het bijna onmogelijk zijn om samen aan de macht te blijven. De linksradicale Syriza zou als tweede partij de sterkste oppositieformatie kunnen worden met een score tussen 15,5 en 18,5 procent.

Syriza wil de overeenkomsten met Europa heronderhandelen maar zegt niet uit de euro te willen stappen. Ook de neonazistische Gouden Dageraad (Chrysi Avgi) zou met een score tussen 6 en 8 procent het parlement halen. (DPA/AFP/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content