Douai: 20 uur opsluiting voor zwart koppel dat met biljet van 500 euro wil betalen

03/10/14 om 04:07 - Bijgewerkt om 04:11

Een paar uit Guinee dat een rekening van 210 euro in de supermarkt met een vers briefje van 500 wilde betalen, geraakte niet besteld, en werd daarentegen opgepakt en 20 uur vastgehouden.

Douai: 20 uur opsluiting voor zwart koppel dat met biljet van 500 euro wil betalen

Supermarkt Leclerc, jaren geleden tijdens de overgang van franc naar euro © Reuters

Dat gebeurde in het Noord-Franse stadje Douai, niet ver van Doornik, in Hypermarché Leclerc.

De caissière geloofde niet dat het briefje echt was, maar testte dat ook niet in het apparaatje dat ze ter beschikking had. Die apparaten laten ook wel eens valse briefjes door, aldus een woordvoerder van Leclerc in de plaatselijke krant La Voix du Nord en ze zijn nog niet zo vaak uitgetest op briefjes van 500: "Wij vertrouwen op het instinct van onze mensen, dat voor 99 procent juist is."

En dat af en toe niet juist is. De politie werd gealarmeerd. Agenten pakten de twee op en plaatsten hen in garde à vue. "Er is een toenemende plaag van valse briefjes", aldus een woordvoerder van de politie.

Het duo uit Guinee spendeerde de nacht in de cel. Pas de volgende dag om 11 uur, 20 uur na hun arrestatie, had de politie met volledige zekerheid kunnen vaststellen dat het biljet wel degelijk echt was.

De twee kregen excuses van politie en winkel maar ze zijn hun inkopen toch elders gaan doen, aldus La Voix du Nord.

"Twee zwarten met een briefje van 500 - dat moet dan maar vals zijn", zo reageerde een woordvoerder van een anti-discriminatiegroep.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners