Dosimeters voor kinderen in Fukushima

© EPA

In Fukushima zullen de ouders vanaf het najaar dagelijks zelf met dosimeters kunnen nagaan in welke mate hun kroost al dan niet te lijden heeft onder de radioactieve straling.

De stad Fukushima zal deze herfst dosimeters ter beschikking stellen aan 34.000 kinderen, zodat hun ouders zelf kunnen meten in welke mate de kinderen aan radioactieve straling zijn blootgesteld. De apparaten worden vanaf september voor drie maanden meegegeven aan de kinderen in de kleuter-, basis- en middelbare scholen, aldus stadsambtenaar Koki Watanabe.

Verontruste ouders

De stad Fukushima, die ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van de beschadigde kerncentrale ligt, meet dagelijks zelf de straling. Maar de ouders blijven verontrust over de blootstelling van de kinderen. “We hopen dat de verdeling van de apparaten helpt om de ouders gerust te stellen”, zegt Watanabe.

Waterzuivering

Aan de centrale zelf werken de arbeiders ondertussen verder aan een installatie voor de zuivering van het radioactief besmette water. De installatie wordt vermoedelijk deze week nog in gebruik genomen. Tepco had het systeem al eerder willen inzetten. Maar door problemen die tijdens de testfase aan het licht kwamen, werd dat enkele dagen uitgesteld. Zo zijn er onder meer waterlekken die gedicht moeten worden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content